Slepý čínský disident odešel z americké ambasády

Peking - Cestu Hillary Clintonové do Číny provází napětí mezi oběma zeměmi kolem osudu slepého disidenta Čchen Kuang-čchenga. Podle některých analytiků je možné, že obě země vyjednávají o jeho odchodu do USA. Čchen dnes opustil velvyslanectví USA v Pekingu, kde se šest dní skrýval. Podle informací oficiální tiskové agentury Nová Čína odešel z velvyslanectví „z vlastní vůle“. Nicméně sám Čchen podle agentury AP říká, že jistý americký činitel tvrdil, že pokud neopustí americkou ambasádu, bude jeho žena ubita k smrti. Jenže americký úřad to popírá.

Disident americkou ambasádu opustil po dohodě, že se mu dostane zdravotnické péče, uvidí se s rodinou a bude moci chodit na univerzitu. Během telefonátu z nemocnice ale sám Čchen agentuře AP řekl, že má strach o svou bezpečnost a chce z Číny odejít. Informaci o tom, že jeho manželce může hrozit smrt, mu prý od čínské strany předali američtí činitelé.

Jenže americká strana to popírá. „Žádný americký činitel nikdy Čchenovi neřekl, že by jeho ženě nebo dětem hrozilo fyzické násilí. Čínští úředníci se nám ani o žádných takových hrozbách nikdy nezmínili,“ řekla mluvčí americké diplomacie Victoria Nulandová. „Američtí vyjednávači jen předali informaci, kterou naznačovali čínští úředníci, že pokud Čchen na velvyslanectví USA zůstane, jeho rodina bude odeslána zpět do Šan-tungu a šance jednat o spojení s rodinou zmizí,“ doplnila Nulandová.

Čchen je teď údajně v pekingské nemocnici, kde mu bude poskytnuta lékařská péče a sejde se s rodinou. Čchena do nemocnice prý doprovodil americký velvyslanec, prostřednictvím svého právního zástupce Li Ťin-sunga vzkázal, že „je volný a dostal jasné záruky“. Podle obhájce mu šlo především o zajištění bezpečnosti své i rodiny. Zpravodaj britské stanice BBC uvedl, že mluvil s Čchenovou manželkou, která mu potvrdila, že ona i jejich dvě děti jsou v pořádku.

Podpora čínského disidenta
Zdroj: ČTK/AP/Kin Cheung

Ještě před cestou do Pekingu Clintonová potvrdila, že s čínskými představiteli hodlá mluvit mimo jiné i o dodržování lidských práv. „Konstruktivní vztahy zahrnují také velmi otevřené rozhovory o těch oblastech, v nichž se neshodneme, včetně lidských práv,“ uvedla Clintonová. Čína Čchenův případ odsoudila jako vměšování USA do svých vnitřních záležitostí a vyzvala Washington, aby se za poskytnutí útočiště disidentovi na svém velvyslanectví omluvil.

Čínské ministerstvo zahraničních věcí:

„Zdůrazňujeme, že velvyslanectví Spojených států přijalo čínského občana nezvyklým způsobem. Čína nad tím vyjadřuje silné znepokojení.“

Ani jedna strana se zatím k záležitosti nechce vyjadřovat. „Obě strany - Čína ani USA - nechtějí nic pokazit, protože se rýsují pokroky například v ekonomických vztazích,“ podotkl mediální konzultant Brady Clough. Hillary Clintonová míří zítra na čínsko-americké fórum.

Čtyřicetiletý slepec uprchl před několika dny z domácího vězení u města Lin-i. V noci přelezl vysokou zeď a přestože spadl a zranil se, obelstil své hlídače. „Řekl mi, že mu trvalo víc než 20 hodin, než se přes všechny překážky dostal k lidem, kteří na něho čekali,“ popsal Čchenův útěk čínský aktivista Chu Ťia. Přátelé uprchlíka dovezli až do Pekingu na jedno z nejstřeženějších míst - americkou ambasádu.

Hillary Clintonová

„Jsem ráda, že jsem s ním dnes mohla mluvit a poblahopřát mu k tomu, že je opět se svou ženou a dětmi.“