Al-Káida nedrží kormidlo terorismu tak silně, na důležitosti ale neztrácí

Washington - Už je to rok, co Spojené státy začaly oslavovat zabití Usámy bin Ládina. Na světlo světa od té doby vyšlo několik důležitých faktů nejen o jeho životě, ale také o strastích desetileté honby za nejhledanějším teroristou. Ukázalo se, že - ač stále důležitá figurka na globální šachovnici -, byl bin Ládin nucen poslední léta svého života trávit v ústraní se svými manželkami. Za nitky teroristické organizace přesto tahal překvapivě často, a jak se zjistilo v nalezených dokumentech, svůj hlas měl především při řízení útoků al-Káidy v Somálsku a Jemenu. Američané ale díky neutuchající snaze zničit veškeré zárodky možných atentátů  systematicky likvidovali hlavní představitele teroristické sítě a podařilo se jim organizaci skutečně oslabit. Rok po smrti bin Ládina má sice al-Káida stále důležité slovo, ale v posledních měsících ho přehlušují politické události Blízkého východu, s nimiž mají teroristické organizace málo co společného.

Jak logisticky složité bylo naplánovat útok na nejhledanějšího teroristu, se ukazuje v knize „Pronásledování. Deset let pátrání po bin Ládinovi od 11. září do Abbottábádu“. Ozbrojené komando muselo bin Ládina zabít v jeho domě, aby tak Američanům mohlo podat důkaz, který by bombový útok jistojistě zničil. Se svými manželkami a dětmi žil v celku pohodlný život, i když nemohl být přímým organizátorem teroristických akcí, což nelibě nesl. Jak se ukazuje v dokumentech, které chce americká vláda zpřístupnit na internetových stránkách, bin Ládin byl s morálkou nových členů organizace značně nespokojen a stěžoval si, že al-Káida směřuje „od katastrofy ke katastrofě“.

A to zřejmě dobře tušil, že největší katastrofou bude jeho smrt. Už loni v létě doufal americký ministr obrany Leon Panetta, že „Spojené státy jsou na dosah strategické porážky al-Káidy“, což doložil také činy. Vedení al-Káidy je systematicky decimováno a přestože organizace je velice úspěšnou v inspirování dalších, zůstává diskutabilní, zda by byla schopna konat stejné činy v roce 2012 jako před jedenácti lety.

Demolice Usámova sídlo v Abbottábádu
Zdroj: Anjum Naveed/ČTK/AP

Al-Káida má stále světu co říci

Nicméně sami Američané i přes dílčí úspěchy nechtějí potenciál al-Káidy podceňovat. Její odnože zaznamenaly úspěchy při atentátech v Jemenu, Iráku, Somálsku a zemích Severní Afriky. Právě zde se události v posledních měsících otočily trochu jiným směrem a namísto terorismu se do zřetele dostaly protesty lidí proti stávajícím režimům. V Arabském jaru se chtěla al-Káida dostat na výsluní díky svým útokům na vlády v Sýrii, Iráku a Jemenu, historické transformace její akce ale přehlušily.

Měnící se muslimský svět se nyní snaží najít cestu pro směřování politického islámu. Al-Káida může sice jednou bojovat o přežití, neznamená to ale, že by s tím skončilo působení jiných teroristických organizací. Mnoho malých uskupení chce vést dál svatou válku pomocí jednotlivců spíše na lokální úrovni v nově utvořeném prostotu, který k terorismu není zdaleka tak přívětivý, jak se zdálo ještě před pěti lety.

Spojenci zabili bin Ládina, Zarkávího či Awlakiho, Zavahrí uniká

Minulý rok se podařilo Američanům zlikvidovat Attíju Abdula Rahmána, který pomáhal současnému šéfovi organizace Ajmánu Zavahrímu udržovat kontakty mezi jejími členy, či šéfa vojenských operací al-Káidy Ilijase Kašmírího. V září pak Američané zabili jednoho ze šéfů odnože al-Káidy na Arabském poloostrově Anwara al-Awlakiho. Egyptský lékař Ajmán Zavahrí, jenž nahradil v čel al-Káidy bin Ládina, ale spojencům stále uniká.

Právě tuto změnu by se Spojené státy měly naučit reflektovat. „Organizace, která způsobila 11. září, je v podstatě pryč. Ale hnutí… ideologie celosvětového džihádu, bin Ládinova filosofie - to vše přežívá na různých místech mimo Pákistán,“ míní člen amerických protiteroristických složek.