UEFA zápasy kvůli Tymošenkové z Ukrajiny přesouvat nebude

Berlín – Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle věří, že během evropského fotbalového šampionátu na Ukrajině se ozvou fanoušci a upozorní na věznění ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové. Řekl to dnes v deníku Bild. Z Německa zaznívá kvůli Tymošenkové na adresu Kyjeva velmi tvrdá kritika. Angela Merkelová podle médií zvažuje, že pokud se Tymošenková nedostane na svobodu, doporučí ministrům, aby na fotbal na Ukrajinu nejezdili. Evropská fotbalová unie (UEFA) dnes ukrajinské pořadatele ujistila, že navzdory komplikacím nepočítá s přesunem utkání z Ukrajiny na jiné místo. Polský prezident Bronislaw Komorowski dnes bojkot Ukrajiny kvůli Tymošenkové označil za zcela nepřiměřený a uvedl, že před Eurem ho sleduje s velkým znepokojením.

Evropská fotbalová unie (UEFA) ani kvůli hrozbě politického bojkotu nehodlá zápasy z Ukrajiny přesouvat jinam. „Politici se na UEFA v tomto smyslu obracejí, ale naše oficiální stanovisko je neměnné. Změna hostitelských měst se neprojednávala ani teoreticky, technicky to ostatně není možné,“ prohlásil představitel UEFA.

Kritika Ukrajiny dnes opět zazněla z Německa. „Ptám se sám sebe, jak si to Viktor Janukovyč představuje: to se bude nerušeně v Charkově slavit fotbalový svátek a hned vedle se nebude Juliji Tymošenkové dostávat potřebné lékařské péče?“ řekl německý ministr zahraničí. „Reakci diváků z celého světa si dokážu představit: politici, sportovci, média a fanoušci si nenechají ujít, aby během šampionátu upozornili na porušování lidských práv,“ míní Westerwelle. 

Gazeta Wyborcza přitom píše, že němečtí politici se o osud bývalé premiérky začali tak intenzivně zajímat až teď, protože se cítí podvedení. Šéf kanceláře prezidenta Janukovyče Serhij Lovočkin se prý před měsícem s Berlínem důvěrně domluvil na tom, že ukrajinské úřady pustí Tymošenkovou na léčení do Německa. Jenže to se nestalo. 

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle
Zdroj: ČT24

Tymošenková si ve věznici v Charkově, tedy v jednom z pořadatelských měst fotbalového šampionátu, odpykává sedmiletý trest za to, že podepsala smlouvu o dodávkách ruského plynu, která prý byla pro její zemi nevýhodná. Západ ale rozsudek kritizuje jako politicky motivovaný. Političku navíc trápí vážné problémy s páteří: má vyhřezlou ploténku.   

Jenže z Ukrajiny se už ozývají hlasy, aby politici mistrovství nebojkotovali. Opoziční politik Arsenij Jaceňuk říká: „Mistrovství potřebuje především Ukrajina a Ukrajinci, a ne politická garnitura.“ Podle něj by tak bylo lepší, kdyby státníci na fotbal přijeli, odmítli by se přitom ale setkat s Janukovyčem.

Bojkotem šampionátu politiky dnes pohrozilo i Nizozemsko a vyzvalo Ukrajinu v souvislosti s Tymošenkovou k dodržování lidských práv. Členové rakouské vlády se dnes dohodli, že nepojedou na žádný zápas v rámci fotbalového mistrovství, rakouská reprezentace sice na mistrovství vůbec nehraje, 1. června nicméně odehraje v Innsbrucku přípravný zápas s Ukrajinou. Ani na ten se rakouští představitelé nedostaví.

Podle polského prezidenta Bronislawa Komorowského ale šampionát nepatří žádnému politikovi, protože je šancí pro Ukrajinu a její obyvatele ukázat se v co nejlepším světle. Bojkot podle něj může nasměrovat Kyjev k Moskvě.