Zapomenutý vězeň se živil močí, pervitinem a sklem

Los Angeles - Pět dní bez jídla a vody musel vydržet 24letý Daniel Chong ze San Diega, kterého policisté zapomněli propustit z cely předběžného zadržení. Byl zatčen pro podezření z přechovávání drog, agenti americké Agentury pro potírání narkotik (DEA) ho ale zapomněli z vyšetřovací vazby pustit. Držení drog se u Chonga nakonec nepotvrdilo.

Student strojní fakulty Kalifornské univerzity v San Diegu musel v cele pít vlastní moč. Jediným jeho „pokrmem“ bylo rozdrcené sklo z vlastních slunečních brýlí a několik gramů pervitinu, který našel na podlaze cely. Do nemocnice byl Chong přepraven ve stavu silné dehydratace, v péči lékařů byl pět dní. Nyní proti svým věznitelům připravuje žalobu.

Chong se dostal do problémů při razii DEA proti překupníkům drog na soukromé party nedaleko vysokoškolských kolejí. Při akci bylo zajištěno devět lidí, 18 000 tablet extáze a další narkotika, ale i zbraně. Chonga dali do cely ve vězení Kearny Mesa a slíbili mu, že ho po výslechu pustí. V cele bez oken o rozměrech půldruhého na tři metry ale zůstal pět dní bez vody a bez jídla. Křičel, plakal, zoufale bušil do dveří, ale brzy pochopil, že všechno je marné. Policisté ho objevili náhodou a v prohlášení pro média přiznali, že na zadrženého zapomněli.