Soud s uprchlým iráckým viceprezidentem bude příští týden

Bagdád - Irácký soud dnes odročil proces s viceprezidentem Tárikem Hášimím na 10. května. Jeho obhájci požádali o zřízení zvláštního tribunálu pro vysoce postavené osoby. Hášimí mimo jiné čelí obvinění z vraždy šesti soudců. Obžaloba má 150 bodů a spolu s Hášimím je obviněno několik jeho tělesných strážců. Viceprezident před stíháním uprchl do ciziny a jakoukoliv vinu odmítá. V případě dokázání spoluviny na teroristických akcích hrozí usvědčeným tresty smrti.

Hášimí je mimo jiné obviněn, že objednával vražedná komanda proti vládním činitelům. Ze země utekl, jakmile na něj vláda loni vydala zatykač. Skryl se v iráckém Kurdistánu, odkud počátkem dubna uprchl do Kataru a poté do Saúdské Arábie. Irák oficiálně požádal Katar o jeho vydání, žádost byla ale zamítnuta s odůvodněním, že by to bylo v rozporu s diplomatickým protokolem.

Irácký viceprezident Tárik Hášimí:

„Jsem obětí politické štvanice, kterou na mě uspořádal premiérem Núrí Málikí.“

Hášimí byl nejvyšším sunnitským představitelem v irácké vládě, která je složená především ze šíitů. Poslední útočiště našel v Turecku. Přijal ho dokonce premiér Recep Erdogan. Setkání vyvolalo velké rozhořčení v irácké vládě. Irácký premiér Núrí Málikí dokonce prohlásil, že Turecko je na nejlepší cestě stát se „regionálním nepřítelem v důsledku svého usilování o dominanci v oblasti a kvůli vměšování do vnitřních záležitostí svých sousedů“.

Přes začínající soudní proces Hášimího kancelář oznámila, že viceprezident nemá v úmyslu žít v exilu a po ukončení regionálního turné se vrátí zpět do Iráku.

Hášimí je souzen v nepřítomnosti. Proces považuje za politické vyřizování účtů vládnoucích šíitů s menšinovými sunnity, k nimž sám patří. Několik jeho strážců vinu při výslechu přiznalo, ale Hášimí tvrdí, že k tomu byli přinuceni mučením. Jeden ze strážců ve vazbě zemřel, podle Hášimího na následky mučení, podle úřadů kvůli zdravotním komplikacím.

Hášimí se odmítl k soudu dostavit, protože podle něj proces nebude spravedlivý. Jeho právníci sdělili novinářům, že prezident má právo požádat parlament o zřízení zvláštního tribunálu. Ten by podle nich mohl být viceprezidentovi více nakloněn. Irácký prezident Džalál Talbání je Kurd, parlamentu předsedá sunnita Usáma Nudžajfí.