Jednejte o chudých - ale nekoukejte na ně

Manila – Delegáti mezinárodní konferenci ve filipínské Manile nevidí to, o čem mají jednat: zoufalou bídu. Na cestě z letiště do centra Manily byla totiž postavena provizorní zeď, aby zakryla výhled na rozlehlou chudinskou čtvrť. Ve slumech žije zhruba třetina z 12 milionů obyvatel Manily. Třetina z 94 milionů Filipínců žije pod hranicí bídy - na den mají méně než 1,25 dolaru. Konference má projednat snížení bídy v asijsko-tichomořské oblasti.

Prezidentský mluvčí Ricky Carandang hájil v úterý instalaci zdi s tím, že každá země by udělala jisté úpravy, než přiletí hosté. Vyjádřil přitom naději, že každoroční zasedání rady guvernérů Asijské rozvojové banky (ADB), na něž se 2. května sjeli ministři financí a vysocí činitelé z 67 členských zemí, se stane důkazem, že Filipíny jsou zemí otevřenou pro podnikání. Zasedání potrvá do 5. května. Cílem ADB, která sídlí v Manile ve vlastním zdí obehnaném komplexu, je snížení bídy v asijsko-tichomořské oblasti.

„Nevidím nic špatného na zkrášlení našeho okolí. Nesnažíme se chudé z tohoto obrázku úplně vyloučit,“ řekl novinářům šéf vládního úřadu pro rozvoj Manily (MMDA) Francis Tolentino.