Slepí pacienti díky implantátu znovu vidí

Londýn - Britští lékaři přišli s nadějí pro nevidomé. Provedli totiž dvě úspěšné operace unikátních očních implantátů. Pacientům, kteří oslepli kvůli dědičné poruše sítnice, voperovali digitální bionické oko, díky kterému se jim po několika letech alespoň částečně vrátil zrak.

Více než dvacet let žil Chris James v úplné tmě. O zrak přišel kvůli dědičnému onemocnění sítnice. I přes neléčitelnou diagnózu ale neztrácel naději. „Vždycky jsem si myslel, že jednoho dne budu moct vidět znovu,“ říká. Britští lékaři mu tento sen splnili. 

Chris se stal prvním britským pacientem s implantovaným digitálním bionickým okem.  To obsahuje čip o velikosti 3 mm čtverečních s rozlišením 1500 pixelů. Každý pixel promění světlo dopadající na čip v elektrickou energii, která stimuluje nervové buňky a posílá signály dál do mozku. Ve výsledku má před sebou pacient černobílý obraz. 

„Dokážu zblízka rozeznat křivku nebo přímku, ale na dálku je to mnohem složitější. Je pořád brzo, musím se učit rozpoznávat signály vyslané z čipu do mého mozku,“ zvyká si teď Chris. Zatím vidí hrubé obrysy jednoduchých tvarů. Doktoři věří, že by jednou mohl rozpoznávat i obličeje. Podle vědců jde o první krok na dlouhé cestě k pomoci nevidomým lidem.

Po operaci oka opět pacienti vidí (zdroj: ČT24)