Obama naostro zahájil předvolební kampaň

Columbus (Ohio) - Americký prezident Obama poprvé vystoupil na veřejnosti v předvolební kampani za své znovuzvolení. Kritizoval svého očekávaného republikánského rivala Mitta Romneyho, s nímž ho pravděpodobně čeká vyrovnaný souboj. Šéf Bílého domu se bude snažit v kampani zúročit mimo jiné dopadení Usámy bin Ládina, které pokládá za jeden ze svých největších úspěchů. Klíčovým kolbištěm ale zřejmě bude ekonomika.

Během shromáždění na univerzitě v Ohiu prezident, kterého doprovází manželka Michelle, podle očekáváni nešetřil tvrdou kritikou svého prakticky jistého republikánského soupeře. Ohio a Virginie patří ke státům, kde se budou nadcházející volby rozhodovat. Před čtyřmi roky Obama v obou státech vyhrál, ale nyní průzkumy ukazují, že za ním Romney zaostává jen minimálně. Obama se také bude zaměřovat na mladé voliče, proto oba mítinky pořádá v areálech univerzit - na Ohijské státní univerzitě v Columbusu a na Virginské univerzitě Commonwealthu v Richmondu.

Obamovým úkolem během kampaně bude přesvědčit voliče, že jeho politika postavila ekonomiku na pevné základy, přestože nejnovější hospodářské ukazatele prozrazují, že pracovní trh v USA zůstává slabý. Romneyho má představit jako kandidáta zabývajícího se v otázkách ekonomiky a obrany pouze malichernostmi. V Ohiu prezident Romneyho označil za loutku radikálních republikánů ochotnou realizovat jejich neúspěšné politické vize. „Po dlouhých a živých primárkách našli republikáni v Kongresu kandidáta na prezidenta, který slíbil, že schválí tento program, pokud dostane šanci,“ řekl Obama za posměšných reakcí převážně mladých lidí v davu. „Nemůžeme mu dát tuto šanci. Ne teď. Ne, když je toho tolik v sázce,“ dodal.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Viceprezident Joe Biden prohlásil, že Usáma bin Ládin je mrtvý a General Motors žije. Mitt Romney ale vládní pomoc automobilkám kritizuje a demokraté teď tvrdí, že za něj by ta věta mohla být přesně naopak – General Motors neexistuje a bin Ládin žije. Citují Romneyho výhrady k zásahům v Pákistánu a nechuť dávat miliardy na hon na jediného muže. I díky akci proti bin Ládinovi přitom vidí Američané Obamu jako lepšího šéfa armády. Jinak se ale preference vyrovnávají a kampaň bude tvrdým bojem o každý hlas.

Američtí psi volit nemůžou, jejich pánové ale ano. Kolem této voličské skupiny se tak rozpoutala jedna z nejtvrdších, nejdelších a nejpodivnějšch předvolebních bitev. Všechno začalo výletem Romneyových do Kanady. Romney tehdy připnul svého psa v kleci na střechu auta. Seamus se stal legendou. Pejskaři vyrazili do ulic, začali se organizovat na internetu, obviňovali Romneyho z týrání. „Co se týče psa Seamuse, můžu říct jenom to, že otázka charakteru hraje v těchto volbách důležitou roli,“ řekl k tomu Romneyho protikandidát v primárkách Rick Santorum, který už ale z klání odstoupil. Republikáni vyrazili do protiútoku – v prezidentových pamětech vypátrali, že jako dítě při pobytu v Indonésii psy dokonce jedl.