Maso z nemluvňat pro Korejce - ženšen je proti němu sláma

Soul – Přes 17 tisíc tobolek naplněných práškem z rozemletého lidského masa zadrželi od loňského srpna jihokorejští celníci. Kapsle se do země propašovaly ze severovýchodní Číny a byly vyrobeny z těl zemřelých nemluvňat či lidských plodů, jejichž maso se rozseká na malé kousky a poté suší v pecích. Někteří lidé považují zmíněný prostředek za zázračný všelék či ho užívají pro léčbu sexuálních problémů.

Jihokorejské úřady odhalily úřady 35 případů pašování tohoto podivného přípravku. Jeho konzumenty jsou především muži nad 50 let se sexuálními problémy - často jde o etnické Korejce, kteří do Koreje přišli z Číny. Podobné účinky má údajně třeba ženšen, živé chobotnice a psi. Podle korejských médií není jasné, proč dávají muži přednost masu z cizích, nikoliv korejských nemluvňat.

Kapsle, které podle odborníků obsahují superbakterie a další nebezpečné látky, byly do Jižní Koreje převáženy především z čínské provincie Ťi-lin v zavazadlech cestujících či přicházely poštou. Kapsle byly ve snaze o zamaskování obarveny a uloženy do krabic od jiných léků. Požití prášku nevyvolalo podle dostupných informací u nikoho zdravotní problémy a v případu nebyl nikdo zatčen. Pašeráci tvrdili, že neměli nejmenší tušení, čím jsou tobolky naplněny.

Celní úřad zdůraznil, že v této souvislosti zpřísnil celní prohlídky, nechtěl nicméně sdělit podrobnější informace o původu léků, aby nezpůsobil případnou diplomatickou roztržku s Pekingem. Kauzu pašování těchto přípravků z Číny do Jižní Koreje otevřel před rokem dokument jihokorejské televize. Čínské ministerstvo zdravotnictví tehdy slíbilo podezření vyšetřit.