Sarkozy a Hollande u hrobu vojína: Jsou věci, co nás sjednocují

Paříž – Nově zvolený francouzský prezident François Hollande a jeho odstupující předchůdce Nicolas Sarkozy dnes v centru Paříže společně položili květy na hrob Neznámého vojína. Setkání obou mužů, kteří si v předvolební kampani uštědřovali tvrdé rány, označili komentátoři za symbolické usmíření pod Vítězným obloukem. Před položením květin si oba muži potřásli rukama a bok po boku poté vyslechli státní hymnu.

Konzervativec Sarkozy, jenž prezidentský úřad oficiálně opustí 15. května, mohl obřadu k výročí konce druhé světové války předsedat sám. Pozval ovšem socialistu Hollanda, který přijal možnost poprvé se po nedělním volebním vítězství ukázat při státnické akci. „Jsou věci, které nás všechny sjednocují, je to nad rámec osoby Nicolase Sarkozyho či mé,“ řekl novinářům po obřadu Hollande.

François Hollande a Nicolas Sarkozy
Zdroj: ČTK/AP/Francois Mori

Pohled na tvrdé volební soky stojící vedle sebe byl pro Francii svým způsobem unikátní. Neogaullista Jacques Chirac se sice po svém vítězství v prezidentských volbách v roce 1995 také zúčastnil stejného obřadu po boku odstupujícího socialisty Françoise Mitterranda, ten se ovšem již o další mandát neucházel a tudíž s Chirakem nesoupeřil, poznamenal server deníku Libération.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Z Francie utíkají milionáři

Těm, kdo vydělávají nad milion eur ročně, chce Hollande zavést 75procentní zdanění. Daň z bohatství zavedla Francie už v devadesátých letech. Zámožní Francouzi před ní prchají mimo jiné do Belgie - teď zájemců o přestěhování prudce přibylo. Na bruselské Náměstí u lesa, kterému se tu spíš říká Náměstí milionářů, prchají ti nejbohatší z Paříže a okolí. „Minulý týden jsme měli tři nebo čtyři nové klienty z Francie denně, kteří se poohlíželi po něčem, co je k pronajmutí velmi, velmi rychle,“ řekla zpravodajce ČT realitní makléřka Danielle Fonteynová. Od doby, kdy Francie zavedla daň pro nejbohatší, tu tisíce z nich našli svůj ráj. V éře Sarkozyho se jejich příliv zastavil, teď se čeká odhadem další tisícovka.

V Belgii se neplatí daň z bohatství ani kapitálových zisků. Další úlevou pro milionáře může být, že tu brzo zapomenou, jak se k nim chovali ve Francii.

Bruselské Náměstí u lesa
Zdroj: ČT24

Sarkozy se vrátí k advokátní praxi

Sarkozy, který před volbami slíbil, že skončí s politikou, pokud ho Francouzi znovu nezvolí, se vrátí k advokátní praxi. Zároveň se nehodlá angažovat v kampani před volbami do parlamentu, které se budou konat 10. a 17. června. Mandát mu končí za týden. Sarkozy stále vlastní podíl v advokátní kanceláři, kterou má se svým společníkem Arnaudem Claudem. Nic mu tedy nebrání v tom, aby se rychle vrátil k advokacii, sdělil Sarkozyho spolupracovník.

Sarkozy vystudoval práva před více než 30 lety a své profese se vzdal, když vstoupil do vysoké politiky a začal střídat ministerské posty. Před návratem do práce si ale hodlá odpočinout, chce odjet do rodinného sídla své manželky Carly Bruniové-Sarkozyové v Cap Negre na Azurovém pobřeží při Středozemním moři. Sarkozymu zároveň to, že byl prezidentem, zaručuje právo zasedat v ústavní radě, která plní funkci ústavního soudu. Tuto kritizovanou praxi chce ovšem Hollande zrušit.