Nejhorší místo pro mateřství je Niger, Česko je 26.

Praha/Kábul - Česká republika je, co se týče podmínek pro mateřství, celosvětově na 26. místě, uvádí organizace Save the Children. Nejhorším místem pro matky s dětmi už není Afghánistán, ale poslední místo žebříčku obsadil letos západoafrický Niger. Nejlepší podmínky pro mateřství jsou naopak v Norsku, na Islandu a ve Švédsku.

Afghánistán se po dvou letech dostal ze samého dna žebříčku. O něco lepší podmínky pro matky a jejich děti přinesla lepší zdravotní péče a více dívek ve školních lavicích. „Před deseti lety nebyly ve školách vůbec žádné dívky, teď je jich tam 2,5 milionu,“ vysvětluje manažerka organizace Save the Children Rachel Marantová. 

Velký posun zaznamenala i zdravotní péče. U porodů dnes asistuje mnohem více školených profesionálů a na pěti místech v zemi mají matky k dispozici jednotku intenzivní péče pro novorozence. „Dřív tu byla tak vysoká úmrtnost, že každá matka nesla vysoké riziko, že během svého života ztratí dítě,“ dodává Marantová. 

  • Nemocnice v Afghánistánu zdroj: ČT24
  • Školka v Afghánistánu zdroj: ČT24

Taliban totiž zakázal ženám vstup do všeobecných nemocnic a ani běžné zákroky nebyly dostupné. Dnes je na mnohých místech profesionální péče pro matky s dětmi zadarmo a bez dlouhého čekání. 

Za lepším hodnocením Afghánistánu ovšem stálo i zhoršení situace v africkém Sahelu, kde sucho a hladomor ohrožují statisíce dětí. K pádu Nigeru na poslední příčku přispěl i příliv uprchlíků ze sousedního Mali, kde už několik měsíců trvají politické nepokoje. I úspěch Afghánistánu je ale křehký a do značné míry za ním stojí peníze ze zahraničí. Navíc s odchodem mezinárodních spojeneckých jednotek se jejich proud dramaticky zpomalí.

Afghánistán už není nejhorší pro matky a děti (zdroj: ČT24)