Navalnyj a Udalcov si odsedí 15 dnů v žaláři

Moskva - Ruská policie i dnes pokračovala v zatýkání přívrženců opozice. Ti se pokoušeli na různých místech Moskvy protestovat proti režimu, v jehož čele si Vladimir Putin a Dmitrij Medvěděv v uplynulých dnech prohodili nejvyšší státní funkce. Vůdci protestů Alexej Navalnyj a Sergej Udalcov byli dnes odsouzeni k patnácti dnům vězení. Putin se v pondělí stal potřetí prezidentem a vzápětí svého předchůdce Medvěděva navrhl na nového premiéra. Toto jmenování pak v úterý schválila provládní většina ve sněmovně.

Příslušníci policejních pohotovostních jednotek OMON dnes ráno v okolí stanice metra Barrikadnaja v centru metropole rozehnali demonstranty a desítky z nich zatkli, včetně populárního blogera Alexeje Navalného. Mnozí demonstranti podle médií ani nestačili uposlechnout policejní výzvy k rozchodu a už se ocitli v zamřížovaném autobusu. Pokus opozičního poslance parlamentu Dmitrije Gudkova o vyjednávání ztroskotal na tom, že příslušníci jednotky odmítli prozradit, kdo jim vlastně velí.   

Mezi zatčenými byl i populární bloger Alexej Navalnyj

„Zase nálet na náš tábor. Zase mě zadrželi. V našem autobusu je 23 lidí,“ napsal bloger, který od nedělní pouliční demonstrace nejméně 20 tisíc Putinových odpůrců byl už několikrát zatčen, naposledy o úterním večeru. Mezi padesátkou zatčených se ocitla i televizní hvězdička Ksenija Sobčaková, dcera někdejšího petrohradského starosty, pod jehož křídly Putin začínal svou politickou dráhu. Po propuštění se Navalnyj a Sobčaková k demonstrantům vrátili. 

Po opakovaném zatčení však dnes soudkyně uložila Navalnému za účast v nepovolených demonstracích 15 dnů vězení, jakkoli svou vinu nepřiznal. Stejný trest dostal i opoziční předák Sergej Udalcov, který dříve na protest proti opakovaným zatčeným vyhlásil hladovku. Z padesátky dalších zatčených z dnešního rána byli podle blogera někteří
vzápětí propuštěni, i bez sepsání protokolu. 
    
Putinovi odpůrci se dnes zúčastnili také povolené komunistické demonstrace a poté se shromáždili v Alexandrovském parku u Kremlu. Podle agentury Interfax má akce charakter „pikniku“ několika desítek lidí, kteří zde hodlají sledovat večerní ohňostroj.