Floridští orangutani vědí jak na to, používají iPady

Washington - Moderními technologiemi je posedlý celý lidský svět. Teď se s nimi už dokázali naučit pracovat i orangutani v parku Jungle Island na Floridě. Lidoopům tam půjčili tablet, aby zjistili, co všechno s ním orangutani dovedou. Software původně vznikl jako pomůcka pro lidi s autismem. Přes iPad by s lidoopy v budoucnu mohli komunikovat i návštěvníci.

Znalost práce s iPadem dokazuje orangutaní inteligenci

Orangutani se učí rozeznávat nejen ikony s jídlem, ale také s hračkami nebo s částmi těla. „Jedna z věcí, kterou o nich víme, je to, že jsou výborní společníci. Dokáží s lidmi komunikovat prostřednictvím gest, zvuků anebo třeba znaků na iPadu. My, co s nimi pracujeme, jsme šťastní, že takhle dokážeme poznat, co potřebují. Ale bylo by úžasné, kdyby se i okolní svět dozvěděl, jak chytré bytosti to jsou,“ poznamenala ošetřovatelka Linda Jacobsová.

Trénink spočívá v rozvíjení lidoopího slovníku. Obrazovka ukazuje menu věcí, ze kterých mohou orangutani vybírat. Linda řekne jméno předmětu a pilní žáci jej mají ukázat. Napodobit artikulaci nedokážou. „Jsou to vlastně vězni ve vlastním těle. Mají vysokou inteligenci a potřebují být v kontaktu, ale chybí jim hlasová výbava. Díky podobným pokusům postupně zjišťujeme, jaké schopnosti v sobě skrývají,“ podotkla ošetřovatelka.

Orangutan s iPadem
Zdroj: ČTK/AP/J. Pat Carter

Staří orangutani ztrácejí o moderní technologie zájem

Čím jsou orangutani starší, tím hůř se učí novinkám. Podobně jako lidem se jim už nechce. „Mladí do toho jdou hned. Porozumí rychle. Jako by si řekli: 'Jasně, mám to!' Naše dva staré orangutany to naopak vůbec nezajímá. Vypadají, jako když si myslí: 'Heleďte, celý život jsme se bez počítačů dobře obešli a svět byl fajn, takže si svoje iPady nechte',“ poznamenala Jacobsová. 

Vyučovací hodiny slouží jako atrakce pro návštěvníky. Zatím dává úkoly jen Linda. I iPad si  dobře střeží. Inteligence jejích orangutanů má přece jen jisté meze. „Kdybych jim ho dala do ruky, tak by ho snědli. Takže dokud nevymyslíme bezpečnější systém, tedy nějakou jinou obrazovku, budu mít iPad raději u sebe,“ dodala ošetřovatelka.

Orangutani používají tablet (zdroj: ČT24)

Vedení miamského parku na takovém řešení nyní pracuje. Jednu dotykovou obrazovku by měli v kleci lidoopi, druhou pak lidé na opačné straně mříží. S orangutany by si tak mohl popovídat každý.