Zemřel známý kadeřník celebrit Vidal Sassoon

Los Angeles – Muž, který pečoval o účesy řadě slavných celebrit, dnes v Los Angeles zemřel ve věku 84 let. Vidal Sassoon se proslavil geometrickými střihy vlasů, které jsou nenáročné na úpravu. Nosily je mimo jiné manekýnky předvádějící modely britské návrhářky Mary Quantové, popularizátorky minisukní. Světoznámý kadeřník, který za svého života mimo jiné podporoval nezávislost Izraele při konfliktu s Palestinou, zemřel podle policie přirozenou smrtí za přítomnosti svých blízkých.

Namísto dlouhého vysedávání před zrcadlem s kulmou a natáčkami nabídl Sassoon ženám jednoduchou filozofii: wash and wear - umýt a nosit. Základem byl perfektní střih, jež bylo možno v krátké době snadno změnit v několik zcela odlišných vizáží - ze střapaté studentky přes bankovní úřednici až k intelektuálce. Inspirací mu byl kontroverzní model z 20. let, kdy si ženy poprvé ustřihly vlasy a odhalily šíji a ramena, takzvaný bob.

Svůj první salon otevřel v rodném Londýně už ve 40. letech, ale jeho typický geometrický styl spatřil světlo světa až o 20 let později. Jakmile se prosadil, velká část žen po celém světě natáčky definitivně odložila. Na počátku 80. let, kdy natrvalo přesídlil do USA, prodal své jméno výrobcům vlasové kosmetiky a nadnárodní firma Procter&Gamble jej použila na šampony a kondicionéry, které se prodávají po celém světě.

V roce 2003 však Sassoon žaloval firmu Procter&Gamble, že zanedbává marketing jeho produktů ve prospěch jiných, jmenovitě Pantene. V roce 2004 bylo oznámeno, že už nemá žádnou spojitost s firmou, která nese jeho jméno. A řetězec salonů Vidal Sassoon zase v roce 2002 koupila firma Regis Corporation.

Sassoon napsal několik knih, například Rok krásy a zdraví, na které pracoval se svou bývalou ženou Beverly Sassoonovou. V roce 1982 zřídil Mezinárodní středisko Vidala Sassoona pro studium antisemitismu (SICSA), shromažďující informace o antisemitských projevech ve světě.V roce 2009 byl Sassoon vyznamenán titulem Komandér Řádu britského impéria (CBE).