EU znovu zpřísňuje sankce proti Sýrii

Brusel – Ministři zahraničí Evropské unie jednají v Bruselu, zatím se dohodli na rozšíření sankcí vůči syrskému režimu. Na seznam firem a osob, které mají v EU zmrazena finanční aktiva a které nemohou jezdit na její území, přibudou další dvě společnosti a tři lidé spjatí s režimem prezidenta Bašára Asada.

Dnešní rozhodnutí navazuje na několik zpřísnění sankcí z minulých měsíců. V současnosti na seznamu „zakázaných“ figuruje 126 lidí. Navíc platí i ropné embargo a také zákaz vyvážet do Sýrie zbraně a prostředky, které je možné využívat k represím. 

V zemi se mezitím dál bojuje. Při útoku armády na město Rastan zemřelo nejméně 23 lidí. Rastan leží na hlavním dálničním tahu spojujícím Damašek se severem země. „Na město dopadají rakety a střely od tří hodin ráno,“ sdělil člen opoziční armády. Dalších pět lidí zahynulo při útoku vojáků na vesnici severně od města Hamá, oběti i zatčení jsou ve východosyrském Dajr az-Zauru.

Příměří v Sýrii vyhlášené na základě mírového plánu zmocněnce OSN Kofiho Annana už sice vstoupilo do druhého měsíce, platí ale nadále spíše jen na papíře. Střety vládních sil s povstalci a dezertéry ani zásahy armády proti centrům odporu proti režimu totiž neustávají a naopak přibývá mrtvých a zraněných. Navíc hrozí přenesení konfliktu do sousedních zemí.

Boje odpůrců a stoupenců Sýrie se přesunuly už do Libanonu. V tamním přístavu Tripolisu v nich od sobotního večera přišlo o život pět Libanonců. Francie vyzvala Libanon, aby nedopustil rozšíření konfliktu na své území.