FAZ: Volební výprask CDU v Porýní výrazně oslabí Merkelovou

Berlín – Nedělní zemské volby v Severním Porýní-Vestfálsku byly do jisté míry hlasováním o politickém kurzu německé kancléřky Angely Merkelové. Ta se totiž v tamní volební kampani CDU výrazně angažovala, načež její křesťanští demokraté utrpěli historickou porážku. Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) je Merkelová po debaklu kolosem na hliněných nohou a Financial Times Deutschland očekává, že se jí ve zbytku volebního období povládne mnohem obtížněji než dosud.

FAZ za velkou chybu označuje už výběr hlavního tématu, boj proti zadlužování, který kancléřka prosazuje i na evropské úrovni. „Není dobré k mobilizaci voličů něco, co cinká po prázdné plechovce. Je potřeba přijít s nějakými nabídkami, a ne jen lidem říkat: nechceme, nemáme, nejde,“ píše FAZ a nepřímo odkazuje na nedávný úspěch socialisty Françoise Hollandea ve francouzských prezidentských volbách. Druhou chybou pak byla podle listu sázka na „korunního prince“ Merkelové, německého ministra životního prostředí Norberta Röttgena, jako na lídra konzervativců v Severním Porýní-Vestfálsku. Ten se podle mínění všech německých médií historicky nejhorším volebním výsledkem CDU v průmyslovém srdci Německa sám vyřadil z uvažovaného nástupnictví po Merkelové. Ozvala se už řada hlasů - a to i z koaličního tábora - vyzývajících ho k odchodu z vlády.

Angela Merkelová
Zdroj: ČT24

CDU získala ve volbách v Severním Porýní-Vestfálsku 26,3 procenta hlasů, což je o více než osm procentních bodů méně než při posledních regionálních volbách v roce 2010. Nedělní hlasování skončilo jasným triumfem sociální demokracie (SPD), která obdržela 39,1 procenta hlasů a spolu se třetími Zelenými (11,3 procenta) bude v nejlidnatější německé spolkové zemi dál vládnout. Do düsseldorfského zemského sněmu se poprvé probojovala Německá pirátská strana, jež dostala 7,8 procenta hlasů. Piráti tak usednou už do čtvrtého regionálního parlamentu v Německu. Výrazný úspěch zaznamenal nedávno ještě zcela odepisovaný koaliční partner CDU v německé vládě, liberální FDP, která si připsala 8,6 procenta hlasů.

Komentář Jaroslava Šonky (zdroj: ČT24)

Severní Porýní-Vestfálsko je nejlidnatější spolkovou zemí a má víc obyvatel než Česká republika (13 milionů). Publicista Jaroslav Šonka se ale nedomnívá, že by volební výprask byl fackou kancléřce. Voliči podle něj spíše ocenili výkon tamní zemské volební koalice. Hlasování v Severním Porýní-Vestfálsku se tradičně vnímá jako „malé německé volby“, jejichž výsledek v minulosti už několikrát předznamenal politické změny v Berlíně. Konec vlády jako v roce 2005 se nicméně neočekává.

Merkelová také možná získala vážnou soupeřku pro volební klání v příštím roce. Po nedělním přesvědčivém vítězství v „malých německých volbách“ se začalo spekulovat, že by kandidátkou SPD na kancléřský post mohla být tamní populární premiérka Hannelore Kraftová. Ta to sice vylučuje, některým německým médiím by se ale souboj dvou žen o křeslo nejmocnější političky v Evropě líbil.

Merkelová dnes na tiskové konferenci v Berlíně odmítla, že by ji stranický neúspěch v Severním Porýní-Vestfálsku odradil od prosazování úsporné fiskální politiky. Připustila nicméně, že pro CDU to byla „hořká a bolestná porážka“. Podpořila setrvání Röttgena na postu ministra životního prostředí.