V nové Medvěděvově vládě prý zůstanou staří známí ministři

Moskva - Nový ruský premiér Dmitrij Medvěděv dnes v Kremlu předložil staronovému prezidentovi Vladimiru Putinovi návrh složení své vlády. Premiér sice svůj seznam na kamery neukázal, vzápětí se ale v médiích objevily nepotvrzené zprávy, že v kabinetu nejspíše zůstanou stávající vicepremiéři Igor Šuvalov, Vladislav Surkov, Dmitrij Kozak a Dmitrij Rogozin i ministři zahraničí a financí Sergej Lavrov a Anton Siluanov.

„Velice děkuji, návrh si prohlédnu a zahájím konzultace se všemi, které navrhujete,“ řekl Putin. Konzultace prý zahájí ve středu. Až do vytvoření nového kabinetu bude fungovat předchozí vláda, v jejímž čele stál právě Putin a která po nástupu svého šéfa do prezidentského úřadu formálně podala demisi.

Putin, zvolený 4. března téměř 64 procenty hlasů potřetí prezidentem, se nejvyššího úřadu ujal 7. května, zatímco jeho předchůdce v Kremlu Medvěděv se o den později stal novým premiérem. Na přípravu personálního složení kabinetu měl podle ústavy týden.

Putin a Medvěděv už loni v září ohlásili, že si funkce prezidenta a premiéra po volbách vymění; na dohodu o podobě kabinetu tedy měli měsíce času. S ohledem na skutečnost, že nová vláda ještě nevznikla, proto komentátoři spekulují, zda v zákulisí nezuří boj mezi „jestřáby“ a „liberály“ o pozice, který vyřeší až Putin. Ten údajně právě kvůli vytváření kabinetu zrušil cestu do USA na summit G8, kde ho zastoupí Medvěděv.

Karel Svoboda, analytik z FSV UK:

„Medvěděv hovoří o zhruba 80procentní obměně celého kabinetu, takže se zdá, že bude kabinet úplně nový, ale zatím se jedná o spekulace. Vláda má svou roli především v ekonomických otázkách. Siloví ministři jsou podřízeni přímo prezidentovi. Premiér má na starosti právě spíše ekonomické otázky.“

Nováčků zřejmě ve vládě moc nepřibyde

Medvěděv původně sliboval, že vládu zásadně obmění novými lidmi, poslední dobou však v tisku spíše převládá názor, že nováčků mezi ministry mnoho nebude. Možná si však někteří stávající členové kabinetu prohodí křesla a resorty. „Očekává se, že ministr zahraničí Lavrov zůstane,“ prohlásil Karel Svoboda s tím, že jde ale o pouhé spekulace.