Slaměné nehořlavé domy - novinka v ekologickém bydlení

Canberra - Australský designér Joost Bakker přišel s převratnou konstrukcí – staví totiž domy ze slámy. Ty izolují, jsou levné, šetří energii a jsou upravené tak, že jsou prakticky nehořlavé. Bakkerovy výtvory jsou k vidění už v několika světových metropolích.

Nehořlavý slaměný dům překvapil i autora

Dům má ocelový rám a mezi stěnami z lepenky opatřenými nehořlavým oxidem hořečnatým je izolace z obyčejné slámy. Přesto plamenům odolává. „Nemyslel jsem si, že vydrží,“ prohlásil designér.

Dům, který navrhl australský designér Joost Bakker, prošel testem Australské vládní vědecké organizace. Teplota v plamenech byla tisíc stupňů Celsia. Čidla uvnitř ale naměřila jen neuvěřitelných 35 stupňů. Závěrečná zpráva: dům prošel bez poškození. „Sláma je nejběžnějším odpadním materiálem na světě. Můžeme z ní dělat kartony, papír, dokonce i toaletní papír. Šest milionů hektarů lesa padne každý rok jen kvůli toaletnímu papíru,“ konstatoval Bakker.

Slaměný dům
Zdroj: ČT24

Ten se zaměřuje právě na udržitelný rozvoj a recyklaci. Chtěl vytvořit levný a dostupný dům, který bude šetřit přírodu a bude bezpečný i během v Austrálii častých požárů. Dá se snadno rozebrat a složit jinde.

Joost Bakker, designér:

„Pokud máte budovu, která je tak dobře zateplená, tak ji nemusíte moc vytápět, ani chladit. Použili jsme něco, co nás skoro nic nestálo – vedlejší produkt z farmy – a vytvořili dům, který spotřebovává velmi málo energie.“

Restaurace postavené stejnou metodou už stojí v Sydney, Melbourne a v Perthu. Ekologický je i jejich provoz – recykluje se vše, hosté pijí ze skleniček od marmelády a obsah toalet pak hnojí zeleninu rostoucí na střeše. „Doufám, že lidi inspiruji, že začnou vymýšlet vlastní projekty. Když mluvím s dětmi, říkám jim – za deset let bych chtěl vejít do domu, který jste navrhli vy, a říct si - co jsem si myslel, vždyť tohle řešení je daleko lepší,“ podotkl designér.

Bakkera už pozvali, ať postaví slámové domy v Londýně, New Yorku, Šanghaji nebo v dánské Kodani. V Dánsku přitom rostou i místní zajímavé projekty. Architektonická firma navrhla dům, který se dá na základě počítačového programu vyřezat na přesných obráběcích strojích. „Snažili jsme se vytvořit dům, kvůli kterému během stavby a provozu vypustíme co nejméně škodlivých emisí. Používáme jen dřevo a počítačem řízené obráběcí stroje. Díky tomu můžeme navíc snížit na minimum stavební odpad. Dům vytápí solární panely,“ konstatoval architekt Frederik Agdrup.

Domy ze slámy (zdroj: ČT24)

Příkladem je vila, která zrovna vyrostla v Asserbu, šedesát kilometrů severně od Kodaně. Stavitelé jí říkají dům budoucnosti. Pilotní projekt zaměřený na udržitelný rozvoj je podle nich levnou alternativou ke konvečnímu bydlení. Všechny díly vyrobil obráběcí stroj na základě počítačového zadání.

Ekologické domy letí

Dům je možné díky specifickým základům jednoduše přemístit. Pro stavbu nového ale stačí, aby cestovala data. Informace o projektu je možné poslat třeba do Číny. Tam na jejich základě vyroste úplně stejný dům. Program se dá upravit podle konkrétních požadavků. „Chceme, aby byly domy jednodušší, aby se při jejich stavbě spotřebovalo a hlavně vyhodilo minimum materiálu. Zároveň chceme, aby byly domy kvalitní a aby si klient mohl navrhnout svůj design,“ řekl architekt Nicholas Bjørndal.

Jen na stroje se zatím architekti spolehnout nemohou – se střechou museli technice pomoci truhláři. I tak jsou architekti přesvědčení, že jejich levný, jednoduchý a hlavně ekologicky přátelský dům má velkou budoucnost.