Prokuratura si kupovala svědky, tvrdí Taylor

Haag - Bývalý liberijský prezident Charles Taylor obvinil prokuraturu mezinárodního soudu v Nizozemsku z kupování svědků. Taylor má dnes možnost vyslovit se k rozsudku, který nad ním byl vynesen v dubnu. Soud ho tehdy shledal vinným ze zločinů spáchaných v Sieře Leone. Rozsudek má být vynesen 30. května.

Obžaloba navrhuje trest 84 let vězení, což obhajoba považuje v případě 64letého Taylora za neúměrné a žádá sazbu, která by byla jednoznačně nižší než doživotí, jímž trest navrhovaný prokuraturou je.

Podle Taylora se svědkům vyhrožovalo

„Svědci byli zaplaceni, přinuceni svědčit a v mnoha případech se jim vyhrožovalo, nebudou-li ochotni podat svědectví,“ řekl Taylor před členy speciálního tribunálu pro Sierru Leone, který zasedá na haagském předměstí Leidschendam.

Taylor vyjádřil soucit s oběťmi občanského konfliktu v Sieře Leone a požádal, aby soudci o trestu rozhodovali v duchu „smíření, nikoli odplaty“. Vinu ale nepřiznal a za nic se neomluvil. „Vyjadřuji smutek a soustrast za zločiny, jimž byli v Sieře Leone vystaveni jedinci a rodiny,“ řekl. Trval na tom, že on se snažil přispět ke stabilizaci a že se nikdy vědomě na zločinech
nepodílel. „To, co jsem dělal, jsem činil se ctí. Byl jsem přesvědčen o tom, že Libérie nemůže počítat s pokrokem, dokud nezavládne mír v Sieře Leone,“ prohlásil.  

Charles Taylor před soudem
Zdroj: ČT24

Před Taylorem vystoupila prokurátorka Brenda Hollisová a rozsudek hájila tím, že Taylor byl pojicím článkem jednotek, jež řádily v Sieře Leone. „Byl zdrojem, který napomáhal, povzbuzoval a udržoval toto spojení při životě. Bez něj by toto povstalecké hnutí zaniklo mnohem dříve,“ prohlásila Hollisová.

Obhájce Courtenay Griffiths poukázal na to, že už znění rozsudku poukazuje na Taylorovu nepřímou roli, protože byl shledán vinným z napomáhání rebelům, nikoli z toho, že je vedl.

Taylor stál v čele Libérie v letech 1997 až 2003. Jeho jednotky bojovaly po boku sierraleonských povstalců z Jednotné revoluční fronty (RUF). V Sieře Leone bylo během občanské války (1991-2002) zabito asi 120 tisíc lidí. Taylor dodával RUF zbraně a munici výměnou za diamanty, z nichž prý financoval válku v Libérii.