Nejchudší Slováci marně čekají na potravinovou pomoc

Bratislava - Na Slovensku se ztratily tisíce tun potravinové pomoci, kterou financoval Brusel a určena byla nejchudším obyvatelům. Kabinet Roberta Fica má podezření, že chybějící mouka a těstoviny, které mělo dodat české konsorcium Euromills Trade, nebyly nikdy ani vyrobeny.

Na tuny potravin zaplacených Bruselem marně čeká téměř 100 tisíc Slováků. Ficova vláda neví, kam se pomoc vytratila. „Tak, jak se vypařila celá vláda, tak se vypařily i mouka a těstoviny. Mluvíme o škodě za přibližně 1,2 milionu eur,“ prohlásil Fico.

Potravinová pomoc, která byla organizačně problematická od začátku, zřejmě zkolabovala na zvláštním dodatku. Ministerští úředníci ho podepsali s českým konsorciem po pádu vlády Radičové.

Stanoví, že pokud si stát nepřevezme potraviny do konkrétního data, smlouva je splněna a dodavatel má navíc nárok i na více než milionovou kauci. „Vzhledem k tomu, že se zkrátilo období fungování ministra Zsolta Simona, tak se urychlil myšlenkový proces, kde se dá ještě vydělat a zrovna potravinová pomoc byl dobrý projekt,“ podotkl ministr zemědělství Lubomír Jahnátek.

Podle slovenské vlády je dodatek dohody neplatný, Euromills si ale za podpisem stojí. S médii nekomunikuje a slovenské úředníky do svých skladů nepouští. „Pravděpodobně žádných 3 500 tun mouky a těstovin nikdy neexistovalo,“ konstatoval premiér Fico.

V obci Patince na jihu Slovenska, kde je vysoká nezaměstnanost a nízká životní úroveň, na potravinovou pomoc už téměř rok čeká každý čtvrtý obyvatel. Podobná situace je v mnoha vesnicích v okolí. Stovky dokladů, žádostí, potvrzení a vůbec byrokracie kolem potravinové pomoci zabraly starostce mnoho času. „Umíte si představit, že lidé ke mně přicházejí a žádají to, co jim patří,“ řekla Olga Szabová.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Mělo přitom dorazit celých 20 kilogramů mouky a těstovin na osobu. Pomoc směřovaná pětině chudých Slováků už asi nedorazí. Pokud by se i potraviny našly, zřejmě neposlouží - jejich trvanlivost končí v červnu.