Slepý aktivista by mohl do dvou týdnů dostat pas

Peking – Slepý čínský disident Čchen Kuang-čcheng tvrdí, že jeho rodina již oficiálně požádala úřady o vydání cestovních pasů a do patnácti dnů by měla být jejich žádost vyřízena. Aktivista tvrdí, že úředníci mu včera pomohli vyplnit formuláře v nemocnici, kde pobývá od doby, kdy opustil americkou ambasádu v Pekingu. Tady se několik dní ukrýval po útěku z domácího vězení. Čchen chce i s rodinou opustit Čínu a odjet do Spojených států, kde dostal nabídku učit na univerzitě.

Čínské úřady sdělily slepému opozičnímu aktivistovi Čchen Kuang-čchengovi, že cestovní pasy pro něho a jeho rodinu by měly být hotové během patnácti dnů. Zda pak bude moci odjet do zahraničí, zatím není jasné. Čínské úřady před časem sdělily, že si může o vycestování zažádat stejně jako každý čínský občan a úřady pak jeho žádost posoudí.

Čchen nedávno uprchl z domácího vězení a před čínskými bezpečnostními orgány se ukryl na americké ambasádě v Pekingu. Spojené státy nabídly Čchenovi studium na americké univerzitě. Americká víza pro něj i jeho rodinu už jsou připravena. 

Čchen Kuang-čcheng proslul jako odpůrce nucených potratů a sterilizace v souvislosti s čínskou politikou jednoho dítěte a jako bojovník proti protiprávnímu vyvlastňování majetků bez adekvátní náhrady.