Demokraté chystají další protiíránské sankce

Washington - Šéf amerických demokratických senátorů Harry Reid chce zpřísnit sankce pro Írán. Požádá Senát o schválení nového balíčku ropných a ekonomických opatření, která mají přimět Teherán k odstoupení od jaderného programu. Očekává se, že návrh projde; přichází těsně před rozhovory o íránském jaderném programu mezi Íránem a šesti mocnostmi, které začínají příští týden v Bagdádu.

Sankce se zaměřují na banky, které provádějí transakce s íránskými společnostmi těžícími a vyvážejícími ropu. Zahrnují opatření, jež by měla „vyspravit díry“ v již existujících sankcích. Západ už před časem uvalil na íránskou ropu embargo, podle listu Washington Post teď Írán hledá kupce takzvaného „černého zlata“ nelegální cestou. Podle odborníků mají totiž sankce na Írán znatelný dopad a komplikují mu prodej ropy, který je hlavním pilířem íránské ekonomiky. Úplné embargo na vývoz íránské ropy se Západu ale zřejmě prosadit nepodaří.

Írán je terčem sankcí kvůli svému jadernému programu, který by podle západních států i podle závěrů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) mohl vést k sestrojení jaderné zbraně. Teherán ovšem tato obvinění popírá.