Komunističtí veteráni vyzývají k sesazení bezpečnostního šéfa

Peking - Skupina starých členů komunistické strany chce sesadit šéfa bezpečnostního aparátu Čou Jung-kchanga. Čínského prezidenta v otevřeném dopise varují, že je součástí proudu, který chce oživit totalitní myšlenky Mao Ce-tunga. Spekulace o Jung-Kchangově budoucnosti se objevily už při sesazení jeho kolegy, vrcholného politika Po Si-laje.

Skupina členů Komunistické strany Číny napsala prezidentovi Chu Ťin-tchaovi, aby sesadil Čou Jung-kchanga z postu šéfa bezpečnostního aparátu. Důvodem je podle nich to, že podpořil Po Si-laje, vlivného funkcionáře, který nedávno přišel o funkce poté, co se provalilo, že odposlouchával vysoké vládní představitele. 

V otevřeném dopise komunisté píší, že Čou je součástí hnutí, které chce oživit Čínu z dob Mao Ce-tunga. Žádají proto, aby ho prezident sesadil z postu šéfa policie, soudů a zpravodajské sítě. Čou je rovněž členem vedení čínské komunistické strany, i o tento post by měl podle dopisu přijít.   

Představitelé, kteří se k výzvě hlásí, patří k zasloužilým členům Komunistické strany Číny, většina se stala jejím členem už před rokem 1949. Nezastávají sice žádné vlivné pozice, ovšem jsou prý hlasem mnoha stovek dalších lidí, kteří je podporují.