Zahájení provozu nového berlínského letiště už má přesné datum

Berlín - Nové berlínské letiště zahájí provoz až 17. března příštího roku. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil primátor města a předseda dozorčí rady Klaus Wowereit. Projekt za 2,5 miliardy eur (64 miliard korun) měl původně začít fungovat 3. června. Zpoždění o tři čtvrtě roku bude stát místo hlavního plánovače Manfreda Körtgena a letištní společnost ukončí spolupráci také s konsorciem, které mělo na starosti přípravu plánů stavby.

Oficiálním důvodem posunutí termínu jsou podle Wowereita stále problémy s protipožárním zabezpečením. Tisk však upozornil na to, že testy odhalily nefunkčnosti při odbavování zavazadel, při bezpečnostních kontrolách i na dalších místech. Uvažované zprovoznění v srpnu nebo na podzim proto už dříve zpochybňoval. O odkladu zahájení činnosti na jaro 2013 německá média spekulovala už ve středu.

Wowereit dnes výběr nového termínu zdůvodnil mimo jiné nutností dobudovat některé automatické systémy a riziky, která by představovalo spuštění v zimních měsících. „Uděláme ale všechno pro to, abychom letiště přivedli ke zdárnému otevření,“ slíbil již poněkolikáté berlínský primátor.

Nové berlínské letiště
Zdroj: ČT24/ISIFA

Projekt nového letiště, které ponese jméno bývalého západoněmeckého kancléře a exprimátora metropole Willyho Brandta a nahradí obě současná berlínská letiště, provázejí problémy dlouhodobě. Termín jeho otevření se posunul již několikrát.

Obě největší německé aerolinie, Lufthansa a Air Berlin, v předchozích dnech oznámily, že kvůli poslednímu odkladu budou po provozovateli požadovat náhradu škod. Její výši nevyčíslily, šéf Air Berlin Hartmut Mehdorn ale varoval, že „úplně levné to nebude“.

Matthias Platzeck, premiér spolkové země Braniborska, dnes navíc upozornil na obrovské škody na image Berlína a jeho okolí, způsobené problémy s dostavbou tohoto vlajkového projektu v regionu.