EU chce registr podezřelých cestujících - jako USA

Mnichov – Zavedení evropského registru cestujících jako protiteroristické opatření po americkém vzoru projednají během příštích dvou dnů v Mnichově ministři vnitra velkých zemí Evropské unie. Konference dnes začíná společnou večeří ministrů vnitra Německa, Francie, Itálie, Španělska, Polska a Británie; zítra do bavorské metropole přicestuje také americký ministr spravedlnosti Eric Holder a ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanová.

Ročně do EU přicestuje nebo z ní vycestuje 700 milionů osob, z toho zhruba třetina je z nečlenských zemí. EU zvažuje zavedení centrálního registru příjezdů a vycestování osob ze třetích zemí. Kvůli přetrvávající hrozbě terorismu má jít především o lepší kontrolu pohybu extremistů, vysvětlil německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich před zahájením konference.

Vznik elektronického systému zaznamenávání těchto osob - takzvaný Entry/Exit System (EES) - iniciovala Evropská komise. Ta si přitom stěžuje, že úřady mají nedostatečný přehled o tom, kolik lidí se v EU zdržuje ilegálně po vypršení platnosti víz. Dosud to lze zjistit jen po nahlédnutí do cestovního pasu. Evropská komise odhaduje, že v EU je ilegálně až 3,8 milionu lidí.