Policie ve Frankfurtu zatkla 150 lidí při nepovolené demonstraci

Frankfurt nad Mohanem (Německo) - Policie ve Frankfurtu nad Mohanem dnes zadržela 150 účastníků nepovolené demonstrace proti úsporným opatřením, které zavádějí evropské vlády v reakci na krizi v eurozóně. Podle nespokojenců tyto kroky mnoha lidem přinášejí bídu. V centru německé finanční metropole kvůli tomu dnes demonstrovalo více než tisíc lidí. Akce byla součástí čtyř dnů nepokojů chystaných protestním hnutím Blockupy v druhé polovině týdne. Německý soud mu přitom umožnil uspořádat protestní akce ve středu a v sobotu. Protesty chystané na dnešek a pátek ale zakázal.

Dnešní demonstrace i zásah policistů se podle agentur obešly bez násilností. Poklidně proběhla i středeční policejní akce v sousedství Evropské centrální banky, kde policie dočasně vyklidila tábor hnutí Okupujte Frankfurt (Occupy Frankfurt), místní verze celosvětového hnutí proti hamižnosti finančních institucí a sociální nerovnosti.

Frankfurtská police kvůli protestům požádala o posily z jiných německých spolkových států. K rozmístění v ulicích je připraveno přibližně 5000 policistů. Policie zároveň uvedla, že před Frankfurtem dnes zastavila tři autobusy s demonstranty z Berlína a zabránila jim vstoupit do města.

  • Zásah policie při frankfurtské demonstraci autor: Michael Probst, zdroj: ČTK/AP
  • Zásah policie při frankfurtské demonstraci autor: Michael Probst, zdroj: ČTK/AP