Čínský obchodník Laj stráví zbytek života ve vězení

Peking - K doživotnímu vězení byl dnes v Číně odsouzen za rozsáhlé podvody, korupci a pašování jeden z někdejších nejhledanějších mužů Číny Laj Čchang-sing. Letos čtyřiapadesátiletý Laj před lety utekl do Kanady, která ho ale vydala loni Pekingu. Laj označuje obvinění za politicky motivovaná. Proti rozsudku se může odvolat.

Někdejší vlivný obchodník Laj uprchl se svou rodinou z Číny v roce 1999 poté, co do provincie Fu-ťien vyrazila armáda vyšetřovatelů, aby prozkoumala míru zkorumpovanosti úřadů na všech stupních správy. Více než 300 podezřelých bylo tehdy v Lajově případu postaveno před soud a 14 jich bylo odsouzeno k smrti.

Laj „řádil“ v Číně v devadesátých letech

Peking ho vinil z toho, že byl mozkem zločinecké sítě, která v 90. letech minulého století podplácela čínské úřady a propašovala různé druhy zboží, včetně cigaret, automobilů, textilu, topného oleje či chemikálií v hodnotě několika miliard dolarů.

Laj v Kanadě tvrdil, že obvinění proti němu jsou politicky motivovaná a že by po návratu do vlasti mohl být mučen nebo popraven. Čína v diplomatické nótě Kanadě slíbila, že Laj nebude ani mučen ani popraven a že kanadští činitelé k němu budou mít přístup. Kanada po 12 letech právních tahanic a napětí mezi oběma státy nakonec Pekingu vyhověla. „Verdikt v tomto případě ukazuje odhodlání čínské vlády zakročit proti zločinu a korupci,“ prohlásil Hong Lei, mluvčí čínského ministerstva zahraničí.