Nejvtipnější nápis na hrobě? „Já vám říkal, že jsem nemocný“

Londýn - Britové v kuriózní anketě sestavili pořadí nejvtipnějších náhrobních nápisů a epitafů, kterými slavné osobnosti inspirují své fanoušky i po smrti. Vítězem se stal epitaf komika Spika Milligana, který si nechal na hrob vytesat větu „Já vám říkal, že jsem nemocný“. Mezi favority se propracovala i rozlučková věta Franka Sinatry, kterému se připisuje výrok „To nejlepší teprve přijde.“ Hřbitovní anketu uspořádala na Facebooku hospicová organizace Marie Curie Cancer Care.

Marie Curie Cancer Care pečuje o nevyléčitelně nemocné pacienty s rakovinou. Jde o jednu z řady akcí, které mají britskou veřejnost upozornit na témata spojená se smrtí a umíráním, napsal dnes deník The Daily Telegraph.

Spojení smrti se zábavou - strachu navzdory

„Epitag Spika Milligana patří k těm legendárním a spoustu slavných komiků a spisovatelů si pamatujeme i díky posledním slovům,“ komentovala výsledky Imelda Redmondová z pořadatelské organizace. Podle ní je spojování smrti a zábavy jednou z možností, jak donutit lidi přemýšlet o tom, jak by si přáli zemřít, nebo o tom, jak se na smrt připravit.

V pořadí epitafů kromě vítězného Milligana zabodoval i spisovatel Oscar Wilde se svými posledními slovy „Buď padne opona, nebo já“. Lidé ocenili i lapidárnost komika Mela Blanca, který se rozloučil větou „To je vše, přátelé“, nebo poslední vtip irského komika Franka Carsona, který zní: „Fajn způsob, jak zhubnout.“