Bratr čínského aktivisty Čchena popsal, jak byl bit a ponižován

Peking - Příbuzní Čchena Kuang-čchenga popsali, jak byli biti poté, co nevidomý čínský aktivista minulý měsíc unikl z domácího vězení. Čchenův bratr Kuang-fu vypověděl, že byl zadržován celkem tři dny a dvě noci, během nichž byl vyslýchán a bit. Jeho manželka rovněž popsala, jak byl bit jejich syn. Slepý aktivista nyní čeká v nemocnici v Pekingu se svou ženou a dvěma dětmi na pasy, aby mohli vycestovat do Spojených států. Čchenova domovská vesnice Tung-š'-ku v provincii Šan-tung zůstává nadále úřady odříznuta od světa.

Rozhovory provedli reportéři hongkongského časopisu iSunAffairs.com tento měsíc a ve čtvrtek jejich záznam předali BBC. Žádní jiní žurnalisté nebyli od Čchenova útěku na americké velvyslanectví v Pekingu koncem dubna do obce vpuštěni.

Bratr Čchena popsal, jak funkcionáři vtrhli do jeho domu po aktivistově útěku, navlékli mu kapuci a odvezli ho pryč. „Usadili mě na židli, nohy svázali řetězy a ruce s pouty zamkli za zády. Pak mě udeřili do obličeje,“ prohlásil. Následně mu úředníci pošlapali chodidla svými koženými botami.

Bratr Čchena jim nakonec prozradil, že to byl on, kdo aktivistovi pomohl dostat se z domácího vězení. Nechtěl totiž do případu zaplést další osoby. Následně ale zjistil, že funkcionáři znali další podrobnosti. ''Vydržel jsem opravdu dlouhou dobu,'' řekl. ''Na konci jsem nemohl vydržet víc.''

Čchen Kuang-čcheng
Zdroj: ČT24

Úředníci mu také sdělili, že jeho syn Kche-kuej byl dopaden a zranil úředníky. Poté byl obviněn z úmyslného zabití. Jeho právník ale tvrdí, že jednal v sebeobraně. Rodinní příslušníci ho teď nesmějí navštívit. 

Matka Čchen Kche-kueje popsala, jak úředníci mlátili jejího syna. „V domě se dali do rvačky. Bila ho spousta lidí. Krvácel v obličeji, na nohou. Kalhoty měl úplně roztrhané,“ konstatovala Žen Cung-ťü. "Řekl mi: 'Mami, musím odsud okamžitě pryč.' Měli jsme 1000 jüanů (3 100
korun)… Tak jsem je synovi dala," dodala.

V úterý slepý disident ve svém druhém telefonátu do amerického Kongresu obvinil čínské místní úřady z „modelového“ mučení jeho příbuzných.

Čchen Kuang-čcheng proslul jako odpůrce nucených potratů a sterilizace v souvislosti s čínskou politikou jednoho dítěte a jako bojovník proti protiprávnímu vyvlastňování majetků bez adekvátní náhrady.