Po půl roce pustil Pákistán americký konvoj do Afghánistánu

Péšávar (Pákistán) - Pákistán po půl roce poprvé umožnil americkému konvoji projet svým územím do Afghánistánu. Hranice pro konvoje, zásobující síly NATO v Afghánistánu, uzavřel loni v listopadu poté, co bylo při americkém náletu nedopatřením zabito 24 pákistánských vojáků. Incident zhoršil již tehdy složité vztahy Pákistánu s USA, jež v Afghánistánu v rámci sil NATO bojují proti radikálům a pákistánské cesty využívaly k tranzitu zásob pro vojáky aliance.

Nejmenované zdroje sdělily, že čtyři kamiony s nákladem kancelářských potřeb pro velvyslanectví USA v Kábulu překročily hranici na přechodu Torcham nedaleko Péšávaru na severozápadě země. Podle těchto zdrojů v příštích dnech do Afghánistánu pojede mnoho dalších aut s nákladem. Jde ale pouze o diplomatický náklad, nikoli o vybavení NATO.

Pákistánský ministr zahraničí oznámil, že země je připravena blokádu zrušit. NATO poté pozvalo prezidenta země Alího Ásifa Zardárího na nadcházející summit aliance v americkém Chicagu, kterou prezident přijal. Datum, kdy budou konvoje se zásobami NATO opět moci zemí projíždět, ale Islámábád zatím nesdělil. 

Poté, co Pákistán loni rozhodl o blokádě tranzitních cest, zůstaly v přístavu v Karáčí na jihu země stovky nákladních kontejnerů určených z velké části aliančním silám v Afghánistánu.