Dzurindu střídá Frešo

Zvolen - Bývalý dvojnásobný slovenský premiér Mikuláš Dzurinda končí v čele své mateřské Slovenské demokratické a křesťanské unie - Demokratické strany (SDKU-DS). V čele strany ho střídá hejtman Bratislavského kraje Pavol Frešo. Rozhodl o tom dnes stranický sněm.

Třiačtyřicetiletý Frešo před delegáty kongresu prohlásil, že strana také dostatečně neobhajovala zájmy střední vrstvy, což prý přispělo ke ztrátě voličů. „Vím, že bude mnoho práce, soutěž v této chvíli skončila. Jsem předsedou každého z vás,“ řekl nový předseda strany svým kolegům. 

Šéf jednoho z osmi slovenských krajů Frešo uspěl až ve druhém kole volby; při prvním hlasování totiž stejně jako dva jeho protikandidáti nezískal potřebnou většinu. Hlavní soupeřkou mu byla místopředsedkyně SDKU-DS a bývalá ministryně Lucia Žitňanská, která kandidaturu ohlásila už před parlamentními volbami a jíž v minulosti vyjádřil podporu i Dzurinda.

SDKU-DS získala v posledních volbách pouze šest procent hlasů, před dvěma lety její volební zisk přitom přesáhl 15 procent. Straně podle politologů uškodilo zejména podezření na rozsáhlou politickou korupci za druhé Dzurindovy vlády, a také odchod bývalé premiérky a místopředsedkyně SDKU-DS Ivety Radičové z vysoké politiky.