Výbuch bomby před italskou školou si vyžádal jednu oběť

Řím - Výbuch dvou plynových bomb před střední dívčí odbornou školou v jihoitalském Brindisi dnes ráno připravil o život jednu studentku, několik dalších osob se zranilo. Původně přitom média informovala o dvou obětech. Nemocnice to ale popřela. Podle zdravotníků jedna dívka zemřela a druhá je ve vážném stavu. Exploze se ozvala ráno, když se studentky scházely před školou a čekaly na začátek vyučování. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Škola nese jméno po manželce soudce Giovanniho Falconeho, který zemřel před 20 lety spolu s ženou a třemi strážci na Sicílii při útoku zorganizovaném mafií. Výročí atentátu připadá na 23. května. V Brindisi se dnes měl konat pochod proti mafii. Není jasné, zda dnešní útok s touto chystanou demonstrací souvisí.

Starosta Brindisi Cosimo Consales z útoku nicméně mafii obvinil. „Je to bezprecedentní útok organizovaného zločinu,“ prohlásil. Italská ministryně vnitra byla nicméně opatrnější a zdůraznila, že zatím nejsou žádné důkazy, že by za akcí stála mafie. „Není to typická metoda pro mafii,“ řekla k výbuchu Maria Cancellieriová. 

Útočníci umístili nálož sestrojenou ze tří propanbutanových bomb a časovače na zídku u školy. Policie ihned po výbuchu školu evakuovala. Starosta města Brindisi dnešní událost označil za tragédii. Útok odsoudil i prezident Giorgio Napolitano.