V Havaně se jezdí na obřím kole

Havana - Silnice kubánské Havany brázdí nový dopravní prostředek. Klasické vozy na Kubě už nikoho nepřekvapí. Atrakcí v místní dopravě je muž a jeho téměř tři a půl metru vysoký bicykl. Jeho řidič má rovnou dvě výhody - elegantně prokličkuje ucpanými tepnami a má dokonalý přehled o dopravě. Navíc aspiruje na držitele Guinessovy knihy rekordů.

„Mám rád výšky. Nejšťastnější jsem, když mi lidé tleskají a nadšeně se ptají: jak se tam dostane? Baví mě, když tím budím pozornost,“ říká cyklista Felix Girola. 

Aby si splnil sen, přestěhoval se z menšího města přímo do Havany. Tady se svým řemeslem sklízí úspěch. Při sestavování obřího kola, jak sám říká, postupoval metodou pokus – omyl. Použil při tom součástky ze starých kol nebo kusy šrotu a potrubí. Svým projektem chce nejen ostatní pobavit, ale taky nastřádat peníze na dobrou věc. Chce získat peníze pro postižené děti. 

Jeho posledním a zatím nejvíc ambiciózním plánem je postavit ještě větší 12metrové monstrum. Svou výškou by dosahovalo úrovně místních pětipatrových budov. A snad by se podle přání svého autora zaspalo do Guinessovy knihy rekordů.

Kubánec vymyslel obří kolo (zdroj: ČT24)