Italské úřady selhaly: zemětřesení provázel chaos

Řím – Na pomalou reakci úřadů si stěžují lidé, kteří přežili víkendové zemětřesení v severní Itálii. Úřady evakuovaly asi 3 000 lidí z oblasti Emilia Romagna, kde otřesy o síle téměř šesti stupňů Richterovy škály zabily v noci na neděli nejméně sedm lidí, zranily dalších 50 a vážně poškodily historické památky. Následné silné záchvěvy škody zvyšují. Místní činitel civilní ochrany, který si nepřál být jmenován, prohlásil, že je pomalou reakcí úřadů frustrován. „Zatím nám neřekli, co máme dělat. Je tady jenom zmatek,“ prohlásil podrážděně. „Jenom čekáme a počítáme přicházející lidi.“ Mnozí lidé se na oficiální pokyn evakuovali do tělocvičny v otřesy postiženém městě Sant'Agostino, aby zjistili, že tam ani nemají na čem spát.

Zemětřesení o síle 5,9 stupně Richterovy škály vypuklo v neděli krátce po 04:00. Jeho epicentrum se nacházelo asi 35 kilometrů severozápadně od Boloni. Asi 50 lidí bylo kvůli otřesům zraněno, otřesy způsobily i značné škody, poničily řadu budov a znehodnotily tisíce tun místního vyhlášeného sýra. V neděli odpoledne pak oblast zasáhl následný otřes o síle pěti stupňů.

Celkem je ve školách a ve sportovních halách připraveno místo až pro 4 500 lidí, kteří by se museli uchýlit do náhradního přístřeší, než statici prověří, zda se mohou bezpečně vrátit do svých domů. V noci na dnešek oblast zasáhlo několik následných otřesů, z nichž nejsilnější dosáhl intenzity 3,7 stupně Richterovy škály. V noci také na místech zasažených zemětřesením hustě pršelo, což komplikovalo práci záchranářům, kteří prohledávali trosky zřícených budov a zjišťovali, jestli domy, které zůstaly stát, nemají porušenou statiku.

Většina z postižených se do svých domovů ale ani vrátit nechce. Bojí se popraskaných zdí a dalších otřesů. „V následujících dnech můžeme čekat další zemětřesení. To je po podobné události běžné. Jejich intenzita by už měla být nižší, nemůžeme ale vyloučit ani stejně silné otřesy,“ říká seismolog Warner Marzocchi.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Podle záchranářů pod troskami už nikdo není

Nejdramatičtější vyprošťovací akcí zřejmě zůstane záchrana 11leté dívky Vittorie. Její matka se snažila přivolat pomoc ke zřícenému domu, kvůli výpadkům mobilní sítě se ale nemohla dovolat na tísňovou linku. Podařilo se jí pouze poslat smsku známému lékaři, jenže ten byl právě v New Yorku. Policii alarmoval na dálku. „Zpráva putovala přes celý svět, ale výsledek byl, že k domu přijeli záchranáři a dívku vyprostili. Je živá a zdravá,“ konstatoval záchranář Paolo Vaccari.

Naopak, věž kostela v obci Sant Agostino, s hodinami, které zastavily první otřesy ve 4 hodiny a pět minut, se stává jedním ze symbolů obrovských škod na památkách. Zničené nebo poškozené jsou stovky kostelů a dalších historických staveb.

Zatím poslední velké zemětřesení Itálii postihlo v roce 2009, kdy při otřesech o síle 6,3 stupně ve městě Aquila severovýchodně od Říma zahynulo téměř 300 lidí.

Italský premiér Mario Monti kvůli zemětřesení, ale i kvůli sobotnímu pumovému útoku na školu ve městě Brindisi, zkrátil svůj program na summitu NATO v Chicagu a dnes by se měl vrátit do Itálie.