Palikot skončil s katolickou církví

Varšava - Šéf polské levicově liberální strany Janusz Palikot o víkendu demonstrativně vystoupil z katolické církve. Svým sobotním happeningem, který uspořádal v Krakově v místech spjatých s papežem Janem Pavlem II., ale narazil v katolickém Polsku na kritiku. V zemi se ke katolické církvi podle oficiálních statistik hlásí téměř 90 procent lidí. Palikotovo hnutí v loňských parlamentních volbách  nečekaně skončilo třetí.

Církvi je vlastní materialismus

Palikot prohlášení o tom, že odchází z katolické církve, přečetl v sobotu před sídlem krakovského arcibiskupa, z jehož okna Jan Pavel II. při návštěvách rodného Polska promlouval k věřícím. „Krajní materialismus, etický úpadek a příchylnost k jedné politické straně způsobily, že nevidím větší smysl v mé přítomnosti v této instituci, a proto z ní vystupuji,“ prohlásil Palikot, který v loňských podzimních parlamentních volbách u Poláků bodoval také svým antiklerikalismem.

Katolické církvi v Polsku tento politik vyčítá také to, že se „nechce očistit od pedofilie“. Dokument, na němž odchod od katolíků oznámil, chtěl původně předat na arcibiskupství, v čemž mu ale zabránili stoupenci krajní pravice. Nalepil ho proto na dveře kostela františkánů, který si posléze šel prohlédnout.

Hnutí Palikota
Zdroj: ČT24

Kněz Kazimierz Sowa, ředitel náboženské televize religia.tv, uvedl, že to, co udělal v sobotu Palikot, bylo politickou demonstrací a snahou přitáhnout pozornost médií. Pokud chce katolík oficiálně vystoupit z církve, měl by to udělat ve farnosti, kde byl pokřtěn, přivést by si s sebou měl také dva svědky.

Podle publicisty Marka Zajonce, který byl v minulosti spojen s liberálně katolickým týdeníkem Tygodnik Powszechny, se rozchod s církví odehrává v hlavě dotyčného, a ne ve světlech kamer.

Palikotovo hnutí reprezentují i nejznámější polský homosexuál, představitelky ženských organizací bojujících za potraty anebo lidé, kteří měli menší problémy se zákonem, například jeli na kole pod vlivem alkoholu anebo měli u sebe zakázanou marihuanu.