Napodruhé odstartovala k ISS první soukromá kosmická loď

Florida - Z mysu Canaveral na Floridě odstartovala ve 3 hodiny a 44 minut místního času první soukromá kosmická loď. Patří společnosti SpaceX a veze zásoby na Mezinárodní vesmírnou stanici. Po týdenním pobytu se má vrátit se součástkami k opravě. Šlo o opakovaný start. Původně plánovaný sobotní start počítač zastavil půl vteřiny před odletem kvůli závadě motoru. Americká vesmírná agentura NASA chce soukromé lodi využívat místo svých vyřazených raketoplánů.

Start první soukromé vesmírné lodi dnes zahájil novou éru vesmírných letů. Modul Dragon bez lidské posádky vynesla do vesmíru raketa Falcon 9. První soukromou loď směřující k Mezinárodní vesmírné stanici vlastní soukromá společnost Space Exploration Technologies (SpaceX). Let zatím probíhá bez problémů a modul už dospěl na oběžnou dráhu. Pokud proběhnou na orbitě úspěšně testy manévrů, spojí se Dragon s ISS už v pátek. 

Na oběžné dráze se Dragon podle plánu oddělil od druhého stupně rakety, rozevřel dva sluneční panely a zamířil k Mezinárodní vesmírné stanici. Dragon má dopravit k ISS asi půl tuny potravin, vody a vybavení. Zpět na Zemi se vrátí se 660 kilogramy materiálů z vědeckých pokusů a s dalším zařízením. ISS opustí 31. května a přistane v Tichém oceánu u pobřeží Kalifornie.

Elon Musk, ředitel společnosti SpaceX:

„Považuji dnešek za úspěch, bez ohledu na to, jak dopadne zbytek mise.“

SpaceX je první z pěti soukromých společností, kterým NASA dala zakázku na zásobování mezinárodní vesmírné stanice v éře po skončení letů raketoplánů a do kterých investuje. Obě strany zdůrazňují, že tento let je jen pokusný, ale přitom přelomový. "Mělo to svá úskalí, ale partnerství, které jsme dokázali vytvořit mezi NASA a firmou SpaceX, to je obrovský úspěch sám o sobě,“ říká ředitel divize komerčních letů z NASA Phil McAlister.

Start první soukromé lodi je přitom nadějí pro NASA, že by mohla tento způsob dopravy využít pro astronauty putující právě na ISS. Po skončení éry raketoplánů totiž musejí USA využívat k cestám do vesmíru ruské rakety. 

SpaceX založil a řídí internetový podnikatel Elon Musk. SpaceX a další společnost Orbital Sciences mají již kontrakty celkem za 3,5 miliardy dolarů na dopravu materiálu na ISS. SpaceX je také jednou ze čtyř firem, které by chtěly časem dopravovat do vesmíru lidi.

Cesta Dragonu k ISS byla v minulosti odložena už několikrát. Společnost SpaceX tyto odklady zdůvodňovala nutností dodatečných kontrol vesmírného modulu.

Vývoj a tři cvičné lety raket Falcon 9 a modulů Dragon stojí přes miliardu dolarů - NASA investovala třetinu. Stejný program v její režii by přitom podle odhadu stál čtyř až desetinásobek vložené sumy. Start soukromého kapitálu ke hvězdám by tak mohl vesmírnou dopravu zlevnit podobně, jako kdysi privátní aerolinky zlevnily letenky.