Jihoafričtí vandalové začmárali prezidentský penis

Johannesburg - Kontroverzní portrét jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy rozčílil nejen hlavu státu a jeho vládnoucí stranu Africký národní kongres (ANC), ale zjevně i jeho přívržence. Dva z nich obraz v johannesburské výstavní síni Goodman Gallery nemilosrdně začmárali červenou a černou barvou. Dlužno podotknout, že alespoň zachovali barvy originálu.

Akrylová malba The Spear (Kopí) od Bretta Murraye je vysoká 1,85 metru a je vyvedená v červené, černé a žluté barvě v sovětském stylu. Prodala se už v přepočtu za 280 tisíc korun. Obraz je součástí výstavy, která chce podle kurátorů „odhalit nedostatek morálky a chamtivost vládnoucí elity“. ANC se kvůli dílu soudí s tím, že portrét je „zneužitím svobody uměleckého vyjádření“.

Místní televize ukázala záběry bělocha a černocha, kteří nejdříve červenou a následně černou barvou začmárali na portrétu genitálie a obličej postavy. Svůj čin v rozhovoru pro BBC zdůvodnili tím, že obraz je zneuctěním prezidenta Zumy.

ANC už předtím žádal, aby Goodman Gallery obraz okamžitě odstranila a aby zmizely i všechny odkazy z internetu. Zuma se rozčiloval, že jej portrét neuctivě zobrazuje jako sukničkáře a proutníka. „Snaží se zpochybnit mou osobnost v očích spoluobčanů, rodiny a dětí,“ prohlásil prezident. Proti portrétu protestoval před soudem v Johannesburgu také dav stoupenců ANC. Soud by se měl případem zabývat ve čtvrtek.

Prezident Zuma se s odkazem na nactiutrhání s místními médii soudí poměrně často –takových případů je už jedenáct.