São Paulo se rekordně ucpalo

São Paulo – Rekord v délce dopravní zácpy dnes překonalo největší brazilské město São Paulo. Skoro 250 kilometrů silnic a dálnic tu paralyzovali řidiči, kteří kvůli stávce strojvůdců metra a příměstských vlaků nemohli jet do práce veřejnou dopravou. Stávka znamenala pro oblast, v níž žije 20 milionů lidí, naprostou pohromu.

Kolaps v obchodním srdci Brazílie připomněl, že vláda v posledních letech zanedbávala investice do dopravní infrastruktury. Znovu také ožily obavy, jak si brazilská letiště nebo silnice poradí s velkými akcemi, jako je mistrovství světa ve fotbale v roce 2014 a olympijské hry v roce 2016.

V nejhorším okamžiku dnes byly v São Paulu ucpané silnice v délce 249 kilometrů, což je více než čtvrtina hlavních dopravních tahů ve městě a přibližně odpovídá vzdálenosti Praha-Olomouc. Padl tak dosavadní rekord v délce dopravní zácpy, který činil 191,5 kilometru.

Mohutné dopravní zácpy, která svědčí o bohatnutí střední třídy, zažívají i jiné rozvíjející se ekonomiky, jako je Čína a Indie. Nicméně Brazílie za těmito zeměmi zaostává v modernizaci infrastruktury. Stává se tak, že plodiny hnijí na nákladních autech čekajících v dlouhých frontách před přetíženými přístavy. Aerolinky nemohou pokračovat v rozvoji, protože letiště nemají dostatečné kapacity. Ekonomové varují, že tyto problémy, společně s vysokými daněmi a vysokými pracovními náklady, vážně poškozují konkurenceschopnost Brazílie, která je jednou z nejpomaleji rostoucích ekonomik v Jižní Americe.