Egypťané se dnes k urnám zrovna nehrnuli

Káhira - O příští hlavě státu dnes začali rozhodovat voliči v Egyptě. Zájem o volby nebyl velký, takže volební místnosti byly otevřeny o hodinu déle - do 21:00. Druhým termínem prvního kola je čtvrtek, výsledek se čeká 29. května. Z hlasování zřejmě ještě nevzejde nástupce dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka, který po vlně lidových protestů odstoupil z úřadu loni v únoru. Dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola se tak utkají znovu ve dvoudenním klání druhého kola 16. a 17. června, jméno nového prezidenta by mělo být známo 21. června.

Podle prvních odhadů ministerstva vnitra se účast na různých místech velmi liší a pohybuje se od 25 do 40 procent, i když deník Al-Ahrám očekával, že volit přijde většina z 53 milionů oprávněných voličů.

O úřad hlavy státu se po vyřazení nebo odstoupení některých ucházelo 13 kandidátů, z nichž dva odstoupili až po vytištění volebních lístků. Za favority jsou považováni čtyři politici, z toho dva spojení s Mubarakovou vládou a dva podporovaní islamisty. Mezi kandidáty chybějí ženy.

Prezidentské volby v Egyptě
Zdroj: ČTK/AP/Mohammed Asad

Průzkumy dávaly největší šance bývalému premiérovi Ahmadu Šafíkovi a bývalému ministrovi zahraničí Amru Músovi. Kromě nich se ale o úřad hlavy státu uchází i zástupce islamistů Muhammad Mursí a liberál podporovaný radikálními islamisty Abdal Abúl Futúh.

Dle pozorovatelů je otázkou, zda vítěze poražení uznají. Islamisté například tvrdí, že v případě Šafíkova vítězství rozpoutají nové protesty, protože v tom případě to bude znamenat, že je výsledek podvržen. Je známo, že nyní vládnoucí armáda si přeje, aby zvítězil právě Šafík. Dnešní hlasování proběhlo bez vážnějších problémů, pouze v Káhiře demonstranti házeli na Šafíka boty.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)