Palestinská vesnice brání svůj akvadukt před Izraelem

Řím – Na světě jsou stále ještě místa, kde se využívají vynálezy dva tisíce let starých civilizací. Vesnice Battir na palestinském území dodnes využívá sofistikovaný zavlažovací systém z dob římské říše. Jejich akvadukt dodnes napájí terasová pole šesti tisíc místních obyvatel. Ti se ale teď obávají, že je o vodu připraví Izrael. Soudržnost systému kanálů, který Battiru vynesl cenu UNESCO za udržování kulturní krajiny, totiž ohrožují plány na výstavbu ochranného plotu mezi Izraelem a palestinským územím.

„Tak, jak je teď zeď naplánovaná, bude se překrývat s tímto starobylým zavlažovacím systémem. Část zavlažovací sítě bude odříznuta, což znamená, že některá pole přijdou o dodávky vody a budou se muset opustit,“ vysvětlil Giovanni Fontana-Antonelli z kanceláře UNESCO. Vesničané žijí ve vápencových domech na svahu jihozápadně od Jeruzaléma. Díky dva tisíce let staré technologické vymoženosti proměnili vyprahlé kopce v okolí terasy s olivovými stromy a zeleninou.

Stavba další části plotu má začít za pár týdnů, místní se hodlají bránit soudně. Izrael začal plot stavět v roce 2002, po vlně palestinských teroristických útoků přicházejících ze Západního břehu. Má být dlouhý 815 kilometrů, zhruba ze dvou třetin už je hotový. Pro Izraelce je to jediný způsob, jak se vyvarovat případných sebevražedných atentátů. Podle Palestinců je to způsob, jak jim ukrást půdu. „Dovolte mi připomenout, že před vlnami palestinského teroru, který vzal životy tisícovce Izraelců, tam žádná bariéra nebyla. Tento bezpečnostní plot má zkrátka zachraňovat životy a každou píď toho plotu je možné soudně prověřit,“ řekl mluvčí izraelského ministerstva obrany Josh Hantman.

Battir se výstavbě plotu brání, zatím ale marně

Battir leží na palestinském území, ale pole zčásti zasahují do Izraele. Podle plánů plot povede podél hranice z roku 1949 a 160 akrů půdy patřící k vesnici skončí na izraelské straně. Podle vesnické rady to ale ve skutečnosti bude mnohem víc. Battir proto v roce 2007 požádal soud o změnu trasy, aby ochránil unikátní farmářskou oblast. Jenže podle Izraelců je právě oblast Battiru velmi lákavá pro případné atentátníky. Navíc dva místní obyvatelé byli odsouzeni za sabotáž na železniční trati vedoucí kolem vesnice. Vesnice se přesto dožaduje soudního příkazu na zablokování stavby, dokud právní bitva nepřinese jasný výsledek.

„Předložili jsme soudu důkazy, že trasa zdi v této oblasti je ilegální, naprosto ilegální. Těžce to poškozuje životní prostředí. Battir je velmi zvláštní krásná oblast, kandiduje na to, že se stane součástí světového kulturního dědictví UNESCO, a navíc to může poškodit zavlažovací systém,“ dodal právník obce Battir Ghiath Násir. Právě chlouba starověkých architektů a stavitelů se tak nechtěně dostává do centra sporu, který se ve dvacátém století tolik vyhrotil. Zavlažovací systém přitom zajišťuje životní potřeby místních lidí mnohem déle. Že se jim nakonec podaří uchovat si životní návyky, na které jsou zvyklí, není vůbec jisté. Třeba vesnice sousedící s Battirem už je dnes obehnaná plotem a zdí ze všech stran.

Římský akvadukt v ohrožení (zdroj: ČT24)