Policie pozatýkala demonstranty proti zvyšování školného

Montreal - Kanadská policie zatkla v provincii Quebec asi 700 lidí, protestujících proti navýšení školného. Studenti tu přitom demonstrují už třetí měsíc. Vláda chce poplatky za studium na vysokých školách zvednout během pěti let o 75 procent. Minulý týden regionální vláda přijala zákon, který možnost konání protestů omezuje.

Kanadská policie využila nového zákona a pozatýkala 518 lidí v Montrealu a dalších 176 v Quebec City. Protesty proti navýšení školného se vyhrotily poté, co minulý týden prošel takzvaný Zákon 78. Kvůli tomu se včera uskutečnil protestní pochod, který zpočátku probíhal pokojně. Tisíce protestujících se vydaly na hlavní náměstí v Montrealu. Jenže policie pak proti nim zasáhla, když údajně demonstranti začali házet kameny. Policie oznámila, že zadržené demonstranty už propustila, vyvázli s pokutou až 600 dolarů. 

Studenti v Quebeku protestují už víc jak 100 dní kvůli školnému, které se má zvýšit během pěti let o 75 procent. Regionální vláda premiéra Jeana Charesta se snaží protestní hnutí, které občas provází násilí, ukončit. Tvrdí, že poškozuje ekonomiku a ochromuje chod provincie.