Clintonová kritizovala Pákistán za odsouzení lékaře Afrídího

Washington - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes ve Washingtonu označila odsouzení pákistánského lékaře Šakíla Afrídího, který pomohl Američanům dopadnout teroristu Usámu bin Ládina, za nespravedlivé a neoprávněné. Pákistánský soud ve středu Afrídího poslal na 33 let do vězení. Američtí senátoři odvetou omezili výši finanční pomoci pákistánskému režimu.

Pákistánský doktor byl obžalován z velezrady za to, že pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA) vedl falešný očkovací program, který měl Američanům pomoci vystopovat šéfa teroristické sítě al-Káida v pákistánském městě Abbottábád. Cílem bylo získat vzorek krve alespoň jednoho z dětí žijících v bin Ládinově domě, aby testy DNA určily, zda jde o jeho příbuzné.

Hillary Clintonová:

„Spojené státy nevěří, že existuje jakýkoli základ pro věznění doktora Afrídího. Je nám líto, že byl odsouzen, navíc k tak přísnému trestu.“

Dům Usámy bin Ládina v Abbottábádu
Zdroj: ČT24

Milion dolarů za každý rok pro Afrídího

Není ale známo, zda právě tato akce přispěla k nalezení vůdce teroristů. Bin Ládina loni v květnu zabilo v Abbottábádu zvláštní americké komando. Rozhořčení nad odsouzením pákistánského lékaře dnes vyjádřil finanční výbor amerického Senátu, který projednává strukturu amerického rozpočtu. Výbor rozhodl o snížení americké vojenské pomoci Pákistánu o 33 milionů dolarů - milion za každý rok pro Afrídího.

Výbor už dříve snížil objem pomoci o polovinu, pokud Pákistán neotevře zásobovací cesty pro vojenské síly USA do Afghánistánu. Islámábád je uzavřel koncem loňského roku po incidentu, při němž americké letectvo omylem zabilo přes 20 pákistánských vojáků.

Pákistánský lékař Šakíl Afridi
Zdroj: ČT24

„Schizofrenický spojenec“

Republikánský senátor Lindsey Graham, který sankci za Afrídího navrhl, označil Pákistán za „schizofrenického spojence“ USA. Islámábád na jedné straně Američanům pomáhá, na druhé pomáhá i teroristické síti Hakkání, která na Američany útočí. Síť má úzké vazby na al-Káidu a Taliban. S Grahamovým hodnocením souhlasil i demokrat Patrick Leahy: „Je-li toto spolupráce, pak bych po čertech rád viděl, jak vypadá opak.“

USA kritizují Pákistán za odsouzení lékaře Afrídího (zdroj: ČT24)