Reaganova krev se dražit nebude

Londýn - Vzorek krve bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana už není na prodej. Britská aukční síň dražbu zrušila. Zájemce na internetu za ampuli nabízel přes 30 tisíc dolarů. To je přes 600 tisíc korun. Majitel se kvůli kritice Reaganovy rodiny a jeho prezidentské nadace rozhodl, že vzorek z roku 1981 z dražby stáhne. Věnuje ho právě Reaganově nadaci.

Britská aukční síň PFC Auctions zastavila internetovou dražbu ampule s krví amerického exprezidenta Ronalda Reagana. Ampule obsahuje zaschlý krevní vzorek z laboratoře univerzitní nemocnice George Washingtona, kde krev prezidentu Reaganovi odebrali po pokusu o atentát v roce 1981. 

Reagana tehdy zranil šestadvacetiletý John Hinckley výstřely z revolveru před washingtonským hotelem Hilton. Prezident vyvázl s prostřelenou plící a díky rychlému zákroku lékařů se poměrně rychle zotavil. Útočníka soud označil za nepříčetného a dodnes se léčí na psychiatrické klinice.

Jenže proti záměru dražit ampuli se zvedla vlna kritiky. Nelíbilo se to především Reaganově rodině. Jeho syn Michael dražbu odsoudil, zároveň  ale vyjádřil přesvědčení, že ve skutečnosti nejde o krev jeho otce. Za krevní vzorek dokonce zájmece nabídl 30 tisíc dolarů, jenže pak byla aukce zastavena.