V Egyptě sčítají hlasy, Šafík s Mursím prý jdou do druhého kola

Káhira - V Egyptě začalo sčítání hlasů po prvních svobodných prezidentských volbách. Dvoudenní hlasování proběhlo až na pár incidentů klidně. Podle odhadů volební komise se zúčastnilo kolem 50 procent voličů. Muslimské bratrstvo oznámilo, že vede jejich kandidát Muhammad Mursí. Oficiální odhady ale nejsou. Pokud žádný z 12 uchazečů nezíská přes 50 procent, rozhodne druhé kolo.

Výsledek hlasování vzhledem k relativně velkému množství nerozhodnutých voličů není jasný. Výsledky se dají očekávat nejdříve v sobotu. Podle všeho ale není pravděpodobné, že by se některému z 12 kandidátů podařilo získat nadpoloviční většinu hlasů. Egypťané tak zřejmě půjdou k volebním urnám znovu v polovině června. 

Muslimské bratrstvo oznámilo, že do druhého kola egyptských prezidentských voleb postoupil islamista Muhammad Mursí. S ním by se měl utkat bývalý premiér Ahmad Šafík. Muslimské bratrstvo tvrdí, že odevzdáno bylo 20 milionů lístků, což by znamenalo asi 40procentní účast.   

Muslimské bratrstvo prý získalo výsledky z většiny ze 13 tisíc volebních míst. Mursí podle něho získal 25 procent hlasů a Šafík 23 procent. Pro dalšího kandidáta islamistů Abdala Abúla Futúha hlasovalo 20 procent voličů a kandidát levice Hamdín Sabbáhí získal 19 procent hlasů.

Historické volby, v nichž si Egypťané poprvé svobodně a demokraticky vybírali hlavu státu, se neobešly bez chyb. Pozorovatelé upozorňovali na kupčení s hlasy nebo zakázané volební agitace před volebními místnostmi.