Při bombardování syrského města Húlá zemřelo nejméně 90 lidí

Damašek - Syrská opozice vyzvala OSN, aby urychleně začala něco dělat po údajném masakru, kde podle Syrské národní rady zemřelo přes 110 lidí. Zároveň pohrozili, že jinak odstoupí od Annanova mírového plánu. Mezi oběťmi ostřelování a zabíjení ve městě Húlá je prý polovina dětí. Podle opozičních aktivistů některé civilisty povraždili příslušníci vládní milice a jiní zahynuli při bombardování. Pokud se počet obětí potvrdí, byl by to jeden z nekrvavějších útoků na jednom místě od vyhlášení příměří z 12. dubna.

„Oznamujeme, že Annanův plán půjde k čertu, pokud Rada bezpečnosti OSN nepřijme rychle nějaké rozhodnutí k ochraně civilistů,“ varovala Syrská svobodná armáda ve svém prohlášení. Syrští opoziční aktivisté tvrdí, že ostřelování Húlá pokračovalo dlouho do noci. Vojáci a polovojenské jednotky prý také vraždili civilisty, když se snažili proniknout do města. Internetové stránky zaplnily šokující obrázky mrtvých dětí, nic z toho ale není možné nezávisle ověřit. Syrský režim záběry nijak nekomentoval. Státní televize jen konstatovala, že se masakru dopustily bandy teroristů.

V Damašku vyšly v reakci do ulic stovky lidí. Žádaly odchod čtvrt tisíce pozorovatelů OSN. Nazývali je turisty, kteří jen přihlíží vraždění. Příslušníci OSN, kteří mají v zemi dohlížet na dubnové příměří, mezitím vyjeli na místo údajného masakru. Šéf pozorovatelů, jenž dorazil do města Húlá, označil situaci za „krutou tragédii“. Jeho lidé napočítali ve městě, kde podle nich dopadaly na lidi i střely z tanků, 92 mrtvých včetně 32 dětí.

Prohlášení Syrské národní rady

„Přes 110 lidí bylo zabito syrskými vládními silami, polovina z nich byly děti. Některé z obětí zemřely při ostřelování z těžkých zbraní a další, celé rodiny, byly zmasakrovány.“

Syrská národní rada chce, aby Rada bezpečnosti svolala mimořádné zasedání. Exilová opozice zároveň obvinila OSN, že jejich pozorovatelé svou nečinností k dalšímu zabíjení přispívají. Podle syrských opozičních aktivistů po pátečních událostech v Húle začali obyvatelé města utíkat do vnitrozemí. „Režim v Damašku se dopustil nového masakru. Tato zvěrstva odsuzuji. Mezinárodní společenství se musí mobilizovat, aby zastavilo utrpení Syřanů,“ prohlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Slíbil zároveň, že svolá schůzku zemí, které chtějí svržení Asadova režimu.

OSN přiznává, že situace v Sýrii zůstává extrémně vážná. Podle generálního tajemníka organizace od dubnového vyhlášení příměří došlo jen k malému pokroku. Armáda nestáhla těžké zbraně, přestože to požaduje mírový plán a ozbrojená opozice znovu stupňuje útoky. Pan Ki-mun také vyzval zahraniční státy, aby přestaly dodávat zbraně jak povstalcům, tak syrské vládě.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)