Vzbouřenci na severu Mali se spojují, chtějí nezávislý stát

Bamako - Dvě vzbouřenecké skupiny na severu Mali se dohodly na sloučení. Chtějí vzájemně spolupracovat a na území, které obývají, ustavit nezávislý islámský stát. Podle agentury AP to v sobotu řekl jeden z vůdců islámského separatistického hnutí Ansar Dine. Druhou skupinou je Národní osvobozenecké hnutí Azawad (NMLA).

Obě skupiny zabraly severní část Mali na konci března, kdy v zemi došlo ke státnímu převratu. Jednotky maliské vlády pak byly nuceny uprchnout na jih. Území, které vzbouřenecké skupiny obsadily, rozlohou zhruba odpovídá Francii.

Za osvobozeneckým hnutím Azawad stojí tuarežští separatisté. Ansar Dine vyznává ultrakonzervativní salafistickou formu islámu a má vazby na teroristickou síť al-Káida.

Mezi oběma skupinami až dosud vládly neshody, protože hnutí Ansar Dine v zemi chtělo zavést islámské právo šaría. Hnutí Azawad se tomu až dosud naopak bránilo. Hnutí Ansar Dine ještě nedávno uvádělo, že je proti tomu, aby na severu Mali vznikl nezávislý stát.

Dohoda mezi oběma skupinami by podle agentury Reuters mohla zkomplikovat snahu mezinárodního společenství situaci v Mali stabilizovat. Po březnovém převratu v zemi stále vládne chaos.