FARC chce propustit francouzského novináře

Bogotá - Kolumbijští povstalci oznámili, že propustí francouzského novináře, kterého drží jako rukojmí od konce dubna. Zástupcům Červeného kříže ho podle prohlášení zveřejněného na internetu předají ve středu. Žurnalista doprovázel armádní jednotku při nepodařené operaci proti výrobně drog na jihu země. Během útoku ho rebelové zranili a pak zajali.

Kolumbijská povstalecká organizace Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) znovu tvrdí, že chce propustit zadržovaného Roméa Langloise. Francouzského novináře zajali povstalci koncem dubna při útoku rebelů z FARC na vládní síly na jihu Kolumbie. Langloise, který pracuje pro zpravodajskou stanici France 24, tady doprovázel vojenskou jednotku. 

Organizace FARC přitom už v polovině května oznámila, že novináře propustí, ovšem pod podmínkou, že se jeho předání musí zúčastnit zástupce nově zvoleného francouzského prezidenta Françoise Hollanda. Až teprve teď se podařilo stanovit termín schůzky. 

Za více než čtyři desetiletí si boj rebelů z hnutí FARC s vládními jednotkami vyžádal nejméně 120 tisíc mrtvých, především civilistů. Hlavní kolumbijská gerilová skupina FARC je aktivní od 60. let minulého století. V roce 2002 měla asi 20 tisíc bojovníků, v současnosti jich je podle odhadů asi 8 tisíc.