O egyptské prezidentské křeslo se utkají Šafík a Mursí

Káhira - Do druhého kola egyptských prezidentských voleb postoupili bývalý premiér Ahmad Šafík a islamista Muhammad Mursí. Výsledky prvního kola, o nichž se neoficiálně mluvilo od konce minulého týdne, dnes potvrdila volební komise. Druhé kolo se bude konat 16. a 17. června. Vítěz bude vyhlášen o čtyři dny později. Panují obavy, že vítězství Šafíka coby expremiéra svrženého prezidenta Husního Mubaraka by v zemi mohlo vyvolat nepokoje. Agentura AP s odvoláním na svědky a bezpečnostní zdroje informovala, že stovky lidí dnes napadly ústředí Šafíkovy prezidentské kampaně v Káhiře.

Někteří Egypťané Šafíka vidí jako symbol Mubarakova autoritářského režimu. Podle svědků výtržníci rozbíjeli okna kanceláří Šafíkovy prezidentské kampaně a strhávali plakáty. Budovu pak zapálili. Při incidentu prý nebyl nikdo zraněn. Proti Šafíkově účasti v druhém kole prezidentských voleb dříve během dne v centru metropole na náměstí Tahrír demonstrovalo asi tisíc lidí.

Prezidenta volí Egypťané poprvé od Mubarakova svržení loni v únoru. První kolo voleb se konalo 23. a 24. května a hlasovalo v něm 46 procent voličů, kteří se rozhodovali mezi 12 kandidáty.

První kolo egyptských prezidentských voleb:

Muhammad Mursí získal 5,76 milionu hlasů (24,3 procenta), Ahmad Šafík skončil těsně druhý s 5,5 milionu hlasů (23,3 procenta). Třetí skončil šéf malé levicové Strany důstojnosti Hamdín Sabbáhí se 4,82 milionu hlasů (20,4 procenta).

Větší šance se dávaly nezávislému kandidátovi Abdalu Munajnovi Abúl Futúhovi, který po rozchodu s populárním Muslimským bratrstvem získal podporu ultrakonzervativních salafistů. Futúh nakonec skončil na čtvrtém místě se 17,2 procenta hlasů.

Salafistická strana An-Núr, která je po straně Muslimského bratrstva druhou nejsilnější v parlamentu, podle Reuters sdělila, že bude nyní podporovat Mursího.

Nejmenovaný zdroj z Muslimského bratrstva sdělil, že hnutí se bude snažit získat přízeň politických rivalů. Plán prý počítá mimo jiné s přidělením funkce premiéra nebo viceprezidenta Futúhovi nebo Sabbáhímu. Oba politici se podle Reuters ale k takovým nabídkám podle všeho zatím stavějí zdrženlivě.

Sčítání hlasů po egyptských prezidentských volbách
Zdroj: ČT24

Volební komise dnes informovala, že se u ní sešlo pět stížností na průběh voleb. Se stížnostmi se na ni obrátili mimo jiné i tři neúspěšní kandidáti Futúh, Sabbáhí a bývalý šéf Ligy arabských států Amr Músá, jenž skončil pátý s 10,9 procenta. Poukazovali na údajné nesrovnalosti, manipulaci s hlasy a další porušování pravidel. Volební komise složená ze šesti soudců ale podle Reuters jejich stížnosti odmítla. Futúh podle Reuters jako zatím jediný z 12 uchazečů výsledky voleb bezprostředně odmítl a řekl, že je neuznává.

Zvolení nového prezidenta je považováno za milník egyptské revoluce, protože pak má armáda předat moc civilní vládě. Mezinárodní pozorovatelé podle zpravodajského serveru BBC hlasování označili za historický úspěch. Šéf delegace volebních pozorovatelů bývalý prezident USA Jimmy Carter řekl, že volby byly přes některé případy násilí „povzbuzující“.