Japonský expremiér cítil kvůli Fukušimě strach a bezmoc

Tokio - Strach a bezmoc cítil bývalý předseda japonské vlády Naoto Kan bezprostředně po loňské ničivé havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě. Expremiér to dnes řekl vyšetřovací skupině poslanců při veřejném slyšení o reakci státních orgánů na zemětřesení a následnou vlnu tsunami. V jejím důsledku zahynulo téměř 16 tisíc lidí, roztálo palivo ve třech reaktorech a 100 tisíc lidí muselo opustit domovy. Kan byl loni v září pod tlakem veřejné kritiky nucen rezignovat.

Vyšetřovatelům dnes expremiér řekl, že mu během katastrofy nikdo řádně nevysvětlil, co se vlastně v elektrárně děje. Zákony upravující jadernou bezpečnost podle něj nepočítaly s tak rozsáhlou katastrofou. Centrum krizového managementu elektrárny například nemělo radiační ochranu ani vlastní zdroj energie. Manažeři elektrárny ho museli opustit. Poradci, které Kan dostal z vládních úřadů a státní jaderné agentury, nebyli údajně k ničemu. Nikdy od nich nedostal informaci, kterou potřeboval.

Japonský expremiér Naoto Kan:

„Byl jsem vyděšený a bezmocný. Nemůžete čekat, že premiér nebo ministr bude jaderný expert, potřebovali bychom špičkové experty schopné poradit si. Takové lidi nemáme.“

Podle japonských úředníků dostávalo vedení země informace pomalu a občas i nepřesné, zejména bezprostředně po neštěstí. Vázla i komunikace a koordinace mezi jednotlivými bezpečnostními úřady a vládou. Mezi kontrolními orgány a provozovateli elektrárny navíc podle Kana existovaly „příliš důvěrné“ vazby, které znemožňovaly náležitou kontrolu.

Kanův nástupce ve funkci Jošihiko Noda se nyní snaží oživit dva fukušimské reaktory, aby vylepšil energetickou bilanci před očekávanou letní špičkou. Jeho snaha ale naráží na odpor obcí v bezprostředním okolí elektrárny. Japonsko už v prosinci označilo situaci ve Fukušimě za stabilní, ale vybavení elektrárny je provizorní a není jisté, zda by hypotetické příští zemětřesení vydrželo.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)