V luxusním nákupním centru v Dauhá uhořela dvacítka lidí

Dauhá – Devatenáct mrtvých si vyžádal požár, který zatím z neznámých příčin vypukl v největším obchodním centru v katarské metropoli Dauhá. Zahynulo 19 lidí, z toho 13 dětí, čtyři učitelé a dva záchranáři. Dalších 17 lidí, většinou hasičů, utrpělo zranění. Požár se podle ministerstva vnitra už podařilo zlikvidovat.

Oheň propukl dopoledne v obchodním centru Villagio Mall. Podle svědků bylo vidět mračno černého dýmu vycházející z luxusního nákupního komplexu. Ministr vnitra šajch Abdalláh bin Násir Sání upřesnil, že požár vypukl v dětském koutku v horním poschodí. Hasiči tam museli proniknout přes střechu, aby mohli evakuovat děti obklíčené plameny. Schodiště vedoucí do patra zasaženého ohněm se totiž zřítilo a v dětském koutku zůstalo uvězněno 20 dětí. Podle ministerstva zdravotnictví zahynulo při požáru sedm děvčátek a šest chlapců. Čtyři mrtvé děti byly španělské národnosti, jednou z obětí je i tříletá francouzská holčička. Mezi oběťmi  jsou také trojčata z Nového Zélandu.

Po neštěstí zazněla také kritika zásahu a zabezpečovacího zařízení obchodního domu. Návštěvníkům prý o požáru dlouho nikdo neřekl a úřady navíc potvrdily, že některá protipožární zařízení a alarmy nefungovaly. Nouzové východy navíc nejsou dostatečně označené.

Obchodní centrum Villagio Mall v Dauhá
Zdroj: ČT24/www.villaggioqatar.com

Obchodní centrum bylo otevřeno v roce 2006 a je jedním z nejpopulárnějších nákupních a zábavních středisek. Je v něm řada butiků a restaurací i kluziště. Je protkáno kanály, po nichž se mohou návštěvníci projíždět na gondolách. Teď se bude policie majitele ptát, proč není voda taky v protipožárních systémech.

Při požáru v Dauhá zemřelo 19 lidí (zdroj: ČT24)